Bylinkový dip s česnekem – recept

Léto! Léto je ten čas, kdy má člověk chutě na lehčí věci, kdy má chuť zapojit svoji fantazii, ocenit kouzlo vlastnoručně vypěstovaných bylinek a vytvořit něco co udělá z chutného jídla věc božskou a co povýší obyčejné jídlo na sen za bílého dne.

Na tento recept neexistuje univerzální recept. Všechny suroviny se doplňují a míchají podle mlsného jazýčku každého jednotlivce. Zde je pouze jedna inspirace. Na dip se používá bílý jogurt. Ale ne jen tak obyčejný. Měl by být nejlépe ten řecký. Ne žádné odtučněné varianty či náhražky.

Do jogurtu se přidá dostatek česneku Solit se nemusí, ale může se okořenit. Někdo to nedělá a používá pouze česnek a bylinky. Po přidání česneku se promíchá jogurt asi se 2 lžícemi majonézy, ale taky to není nutnost. Na závěr se přidají bylinky dle chuti.

Může se přidat pažitka, petrželka, bazalka nebo třeba i oregano. Prostě to, co každého napadne a jaká kombinace je komu po chuti. Vše se promíchá a pokud možno nechá aspoň hodinku uležet v lednici. Nejlépe se hodí k pečenému či grilovanému masu nebo třeba jen tak k pečeným bramborám z trouby.

TIP: Mezi další výborné dipy patří křenový dip a francouzský cibulový dip.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang