Bramborové špalíčky

České bramborové špalíčky (bramborové knedlíky), jsou tradičním pokrmem, který se v České republice podává již po staletí. Tyto knedlíky, známé také pod názvem špalíčky, se připravují z jednoduchých ingrediencí – vařených brambor, hrubé mouky, vajec a soli -, ale mají výraznou chuť a jsou dokonalým doplňkem každého jídla.

Špalíčky lze také upravit podle vlastních představ přidáním bylinek, koření, a dokonce i kousků vařené slaniny do těsta. Někteří lidé také dávají přednost plnění knedlíků slanou náplní, například sýrem nebo špenátem, čímž se z nich stává plnohodnotné samostatné jídlo.

Bramborové špalíčky

Česká kuchyně je známá svými vydatnými a uklidňujícími pokrmy a jedním z pokrmů, který obzvláště vyniká, jsou bramborové kulaté knedlíky, česky známé také jako špalíčky. Tyto knedlíky jsou základem české kuchyně a pochutnávají si na nich místní obyvatelé i návštěvníci.

Původ špalíčků sahá až do konce 19. století, kdy se brambory staly oblíbenou ingrediencí české kuchyně. Protože brambory se snadno pěstovaly a byly snadno dostupné, staly se základem mnoha pokrmů včetně knedlíků. Původně se knedlíky vyráběly z pšeničné nebo žitné mouky, ale s příchodem brambor získal tento tradiční český pokrm lahodnou podobu.

Špalíčky se připravují z jednoduchých a snadno dostupných surovin, takže jsou oblíbeným pokrmem pro rodinná setkání a sešlosti. Hlavními surovinami pro tyto knedlíky jsou brambory, mouka a vejce. Přesné rozměry se mohou v jednotlivých receptech lišit, ale výsledkem je vždy měkký, nadýchaný a chutný knedlík, který doplní jakýkoli pokrm.

Jedním z oblíbených způsobů podávání těchto knedlíků je zelí s uzeným masem, čímž vznikne chutné a vydatné jídlo. Mezi další oblíbené přílohy patří karamelizovaná cibule, slanina, a dokonce i sladká varianta s posypem cukru a rozpuštěným máslem.

Podle některých receptů se do těsta přidává mléko nebo smetana, podle jiných bylinky nebo sýr pro lepší chuť. Bez ohledu na recept zůstává jedna věc neměnná – lahodná a uklidňující chuť těchto kulatých bramborových knedlíků.

Ingredience

  • 1 kg vařených brambor
  • 400 g hrubé mouky (lze nahradit hladkou moukou)
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Nejprve uvařte brambory doměkka. To může trvat přibližně 20-30 minut v závislosti na velikosti brambor. Jakmile jsou zcela uvařené, slijte je a nechte vychladnout.
  2. Zatímco brambory chladnou, můžete si připravit moučnou směs. Ve velké míse smíchejte hrubou mouku, vejce a sůl. Dobře promíchejte, dokud se všechny přísady plně nevstřebají.
  3. Jakmile brambory vychladnou, oloupejte z nich slupku a rozmačkejte je v samostatné míse, dokud v nich nebudou žádné hrudky. Ujistěte se, že je bramborová kaše hladká a bez kousků.
  4. Postupně přidávejte bramborovou kaši do moučné směsi a míchejte, dokud nevznikne měkké a hladké těsto. Pokud se vám těsto zdá příliš lepivé, můžete přidat více mouky a upravit tak jeho konzistenci.
  5. Jakmile je těsto hotové, rozdělte ho na malé porce a vyválejte z nich kulaté knedlíky (špalíčky). Tradiční špalíčky jsou velké asi jako tenisový míček, ale můžete je zvětšit nebo zmenšit podle svých preferencí.
  6. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a opatrně do ní vhoďte knedlíčky. Dbejte na to, aby mezi nimi zůstal dostatečný prostor, aby se neslepily. Knedlíky vařte asi 20 minut nebo dokud nevyplavou na hladinu.
  7. Jakmile jsou knedlíky hotové, vyjměte je z hrnce a nechte je okapat na papírové utěrce. Můžete je podávat ihned.
  8. Špalíčky se často podávají k vydatným masovým pokrmům, jako je guláš nebo vepřová pečeně, a běžně se jedí také s kysaným zelím.

Bramborové špalíčky jsou jednoduchým, ale chutným pokrmem, který obstál ve zkoušce času. Ať už je chcete zařadit do tradičního českého jídla, nebo jen chcete vyzkoušet novou a chutnou přílohu, tento recept musíte vyzkoušet. Shromážděte si tedy ingredience a připravte se ohromit své chuťové pohárky tímto snadným a lahodným receptem na špalíčky.

TIP: Špalíčky se hodí např. ke kančímu guláši, vepřovému guláši (recept), k dušenému zelí, vepřové pečeni nebo hovězímu hrudí (recept).

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang