Bezlepková bílková roláda – nejlepší recept

Bílky ušleháme se špetkou soli, po částech přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh. Přimícháme olej. Ořechy smícháme s bezlepkovou směsí a pomerančovou kůrou a po troškách opatrně vmícháme do sněhu. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení a při 180 °C pečeme po dobu asi 8 minut. Upečený plát přetáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Vychladlý plát potřeme džemem, svineme roládu, zatočíme ji do alobalu a uložíme asi na dvě hodiny do chladu.

Z pomerančové šťávy, horké vody a cukru umícháme řidší polevu, roládu jí potřeme a na závěr posypeme povrch strouhanými ořechy.

Suroviny

6 bílků, špetka soli, 120g cukru krupice, 2 lžičky oleje, 60g strouhaných vlašských ořechů, 60g bezlepkové směsi Unimix, 1 lžička pomerančové kůry, 150-200g pomerančového džemu

Pomerančová poleva

šťáva z 1/2 pomeranče, 1 lžíce horké vody, 150g cukru moučky