Laryngitida – u dospělých, u dětí, příznaky, léčba, nakažlivost

Laryngitida je často přehlíženým, avšak významným zdravotním problémem, který může mít podstatný dopad na každodenní život jednotlivců. Tento zánět hrtanu, často zapříčiněný infekcí, nadměrným používáním hlasivek nebo alergickými reakcemi.

Jak bezpečně poznat laryngitidu? Za jak dlouho odezní laryngitida? Jak se léčí a jak jí předcházet?

Shrnutí nejdůležitějších bodů článku

Laryngitida je zánět hrtanu, který může být způsoben infekcí, nadměrným používáním hlasivek nebo alergickými reakcemi. Mezi příznaky patří chrapot, ztráta hlasu, kašel a bolest v krku.

Akutní laryngitida: Nejčastější typ, obvykle trvá 7-10 dní a je způsobena viry.

Subakutní laryngitida: Trvá déle než 10 dní, ale méně než 3 týdny.

Chronická laryngitida: Trvá déle než 3 týdny a může být způsobena opakovaným drážděním hrtanu.

Laryngitida sama o sobě není nakažlivá, avšak viry a bakterie, které ji způsobují, ano. Může se šířit kapénkami uvolňovanými při kašlání, kýchání nebo mluvení.

Léčba závisí na typu laryngitidy a její příčině. Většina případů akutní laryngitidy se zhojí sama bez léčby. Mezi možnosti léčby patří: odpočinek hlasu, tekutiny, zvlhčování vzduchu, pastilky a bonbony na cucání, léky proti bolesti, antibiotika

Co je laryngitida

Laryngitida je zánět hrtanu, který může vzniknout z různých příčin, ať už je to infekce, nadměrné používání hlasivek nebo alergické reakce. Příznaky laryngitidy jsou dobře známé: chrapot, ztráta hlasu, suchý kašel, bolest nebo nepohodlí při polykání a zarudnutí hltanu.

Rozlišuje se mezi akutní laryngitidou, která obvykle trvá krátkou dobu a často je způsobena infekcí, a chronickou laryngitidou, která může být důsledkem opakovaného podráždění hrtanu. V některých případech může být nutná lékařská intervence, zejména pokud se objeví komplikace nebo pokud symptomy přetrvávají.

Příznaky laryngitidy

Laryngitida je stav, který postihuje hrtan a často se projevuje řadou charakteristických příznaků. Přesná symptomatologie může však variabilní v závislosti na typu laryngitidy a její příčině.

Příznaky:

  1. Chrapot: Jedním z nejtypičtějších příznaků laryngitidy je chrapot nebo chraplavý zvuk hlasu. Dochází k tomu, protože zánět v hrtanu narušuje normální vibraci hlasivek, což má za následek změnu zvuku.
  2. Ztráta hlasu: Laryngitida často způsobuje ztrátu hlasu nebo jeho oslabení. Hlas může být tlumený, zachraptělý nebo úplně chybějící v závislosti na závažnosti zánětu.
  3. Kašel: Suchý kašel je dalším častým příznakem laryngitidy. Kašel může být podněcován podrážděním hrtanu a sliznice v důsledku zánětu.
  4. Bolest nebo nepohodlí v krku: Zánět hrtanu může způsobit bolest nebo nepohodlí při polykání, zejména pokud je způsoben infekcí.
  5. Zarudnutí hltanu: Hltan může být zarudlý a citlivý na dotek v důsledku zánětlivé reakce, která charakterizuje laryngitidu.
  6. Únavnost a slabost: U některých jedinců může být laryngitida doprovázena celkovým pocitem únavy a slabosti.

Je důležité si uvědomit, že příznaky laryngitidy mohou být mírné až závažné a mohou se lišit v závislosti na jednotlivých případech. Nemocný by se měl poradit s lékařem, který poradí s léčbou.

Laryngitida a kašel

Kašel je běžným symptomem laryngitidy, zánětu hrtanu. Hrtan je orgán, který se nachází v zadní části krku a hraje důležitou roli při dýchání a tvorbě hlasu. Zánět hrtanu může způsobit chrapot, ztrátu hlasu a kašel.

Existují dva hlavní typy kašle spojeného s laryngitidou:

  • Suchý kašel: Jedná se o dráždivý, štěkavý kašel, který je typický pro laryngitidu. Často se zhoršuje v noci, když si člověk lehne.
  • Vlhký kašel: Tento typ kašle produkuje hlen. Může se objevit později v průběhu laryngitidy, jak se zánět zmenšuje a hlen se uvolňuje z dýchacích cest.

Kašel při laryngitidě je obvykle neustálý a může být bolestivý. Může také zhoršovat chrapot a ztrátu hlasu.

Mezi první příznaky laryngitidy patří suchý kašel, bolest v krku, kašel, a další.

Diagnóza laryngitidy

Při diagnostice laryngitidy lékař obvykle začíná fyzickým vyšetřením, při kterém zkoumá hrdlo a hltan, aby zjistil příznaky zánětu nebo podráždění.

Důležitá je také anamnéza, kdy lékař zjišťuje předchozí symptomy, délku trvání a závažnost příznaků, stejně jako možné příčiny, jako je expozice dráždivým látkám nebo nedávné infekce.

Pro potvrzení diagnózy může lékař provést laryngoskopii, což je postup, při kterém se pomocí speciálního nástroje nazvaného laryngoskop prohlíží hrtan a hlasivky.

Léčba laryngitidy

Léčba laryngitidy se zaměřují na zmírnění zánětu hrtanu a úlevu od příznaků. Zahrnuje jak farmakologické léky, tak i možnosti léčby doma. Nicméně, v některých případech může být nutná návštěva lékaře pro zajištění adekvátní péče.

Kdy je nutná návštěva lékaře:

  • Pokud příznaky laryngitidy přetrvávají déle než týden nebo se zhoršují.
  • Pokud se objeví příznaky jako horečka, silná bolest v krku nebo potíže s dýcháním.
  • Pokud nastanou závažné komplikace, jako je potíže s polykáním nebo nevolností.
  • Pokud je podezření, že pacient trpí laryngitidou způsobenou bakteriální infekcí a potřebujete antibiotika.

Když si člověk není jistý, že se jedná o laryngitidu nebo nějakou lehčí nemoc, je vhodné navštívit lékaře i bez těchto komplikací.

Pokud jde o léky pro léčbu laryngitidy, lékaři mohou předepsat protizánětlivé léky, jako například ibuprofen, které pomáhají snižovat zánět a bolest spojenou s laryngitidou. V případě bakteriální infekce může být předepsáno antibiotikum.

Pokud je laryngitida způsobena alergickou reakcí, antihistaminika mohou pomoci snížit otok a zánět. Léky na kašel mohou být užitečné k uvolnění hlenů a zmírnění dráždivého kašle spojeného s laryngitidou. Další pomocí pro zředění hledu, usnadnění vykašlávání a uvolnění dýchacích cest je lék Guajacuran.

Laryngoskopie je krční vyšetření v zadní části krku (v hrtan – larynxu), kde se nacházejí hlasivky

První pomoc při laryngitidě

Při prvních příznacích laryngitidy je důležité jednat rychle a adekvátně k minimalizaci nepříjemných symptomů a urychlení hojení. Jak na první pomoc při laryngitidě?

Seznam kroků:

  • Zvlhčování vzduchu: Suchý vzduch dráždí sliznice dýchacích cest a zhoršuje příznaky laryngitidy. Doporučuje se proto zvlhčovat vzduch v místnosti, kde se nemocný nachází, pomocí zvlhčovače vzduchu, vlhkého ručníku pověšeného na radiátoru nebo inhalace páry z hrnce s horkou vodou.
  • Udržování klidného prostředí: Pláč a stres zhoršují otok hrtanu a dýchací potíže. Nemocný by měl odpočívat v klidném a tichém prostředí.
  • Podávání tekutin: Dostatek tekutin pomáhá uvolňovat hlen a zmírňuje podráždění sliznic. Vhodné jsou teplé čaje, klidně zázvorový čaj, ovocné šťávy a voda.
  • Kloktání slanou vodou: Kloktání slanou vodou (1/2 lžičky soli na 250 ml vlažné vody) pomáhá desinfikovat a uvolňovat hlen z krku.
  • Použití pastilek: Pastilky s obsahem islandského lišejníku nebo panthenolu zmírňují bolest v krku a podporují hojení sliznic.
  • Snižování horečky: Pokud má nemocný horečku, lze mu podat léky na její snížení, jako je paracetamol nebo ibuprofen.
  • Udržování vsedě: U dětí s laryngitidou je důležité je udržovat vsedě nebo v polosedě, aby se jim lépe dýchalo.
  • Vyhledání lékařské pomoci: V případě, že se stav nemocného zhoršuje, má silné dýchací potíže, je bledý nebo modrý v obličeji, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Laryngitida je obvykle mírné onemocnění, které se s trochou péče zlepší během několika dní. Je však důležité sledovat stav nemocného a v případě zhoršení vyhledat lékařskou pomoc.

Za jak dlouho laryngitida odezní

Doba trvání laryngitidy se liší v závislosti na typu a závažnosti onemocnění. Za jak dlouho tedy laryngitida odezní?

  • Akutní laryngitida, která je nejčastějším typem, obvykle odezní během 7 až 10 dnů. Většina symptomů, jako je chrapot a kašel, zmizí během několika dnů, i když únava a chrapot mohou přetrvávat déle.
  • Subakutní laryngitida trvá déle než 10 dnů, ale méně než 3 týdny.
  • Chronická laryngitida trvá déle než 3 týdny. Může se jednat o opakující se epizody akutní laryngitidy nebo o trvalý zánět hrtanu.

U dětí s laryngitidou se může vyskytnout tzv. krupový kašel. Ten je charakteristický štěkavým zvukem při dýchání a je způsoben otokem hrtanu. Krupový kašel může být závažný a vyžadovat lékařskou pomoc.

Jak dlouho trvá laryngitida – u dětí a dospělých

Doba trvání laryngitidy se liší v závislosti na věku pacienta. Laryngitida u dětí i dospělých může trvat v rozmezí od několika dnů do několika týdnů, záleží na typu a závažnosti onemocnění.

U dětí:

  • Akutní laryngitida, která je u dětí nejčastějším typem, obvykle odezní během 7 až 10 dnů. Většina symptomů, jako je chrapot a kašel, zmizí během několika dnů, i když únava a chrapot mohou přetrvávat déle.
  • Krupový kašel, který se může vyskytnout u dětí s laryngitidou, obvykle odezní během 3 až 7 dnů.

U dospělých:

  • Akutní laryngitida u dospělých obvykle odezní během 5 až 7 dnů.
  • Subakutní laryngitida u dospělých trvá déle než 10 dnů, ale méně než 3 týdny.
  • Chronická laryngitida u dospělých trvá déle než 3 týdny. Může se jednat o opakující se epizody akutní laryngitidy nebo o trvalý zánět hrtanu.

Je důležité poznamenat, že toto je pouze obecný přehled. Individuální doba trvání laryngitidy se může lišit.

Laryngitida nakažlivost – je laryngitida nakažlivá?

Laryngitida sama o sobě není nakažlivá, avšak viry nebo bakterie, které ji způsobují, ano. Tyto infekce se šíří kapénkami, které se uvolňují do vzduchu, když nakažený člověk kašle, kýchá nebo mluví. Kapénky mohou být vdechnuty jinými lidmi nebo se mohou usadit na površích a přenést se na ně dotykem.

Inkubační doba, tedy doba mezi nakažením a rozvojem symptomů, u laryngitidy je 1 až 3 dny. Během této doby je člověk nejvíce nakažlivý.

Náchylnost k nákaze laryngitidou je vyšší u dětí, jelikož jejich dýchací cesty jsou menší a náchylnější k otokům. Dospělí obvykle onemocní lehčí formou laryngitidy, nebo se u nich nemusí objevit žádné symptomy.

Pokud že se příznaky zhoršují nebo trvají déle než týden, je vhodné navštívit lékaře.

Jak dlouho je laryngitida infekční?

Infekčnost laryngitidy, tj. doba, po kterou může jedinec trpící tímto onemocněním šířit infekci na ostatní, závisí na příčině laryngitidy. Pokud je laryngitida způsobena viry, jako jsou rhinoviry, adenoviry nebo viry chřipky, může být infekční po dobu, kdy jsou přítomny příznaky, obvykle po dobu 7 až 10 dnů od nástupu onemocnění.

U bakteriální laryngitidy, která je méně častá, ale může být způsobena bakteriemi jako je Streptococcus pyogenes (skupina A streptokoků), může být infekčnost omezena krátkou dobou po zahájení léčby antibiotiky.

Je důležité dodržovat hygienická opatření, jako je časté mytí rukou. Také je nutné pokrýt ústa a nos při kašlání nebo kýchání. Dále je vhodné vyhýbat se blízkému kontaktu s jednotlivci trpícími respiračními symptomy. To pomáhá minimalizovat šíření infekce, zejména v období, kdy je laryngitida aktivní.

Laryngitida u dětí

Laryngitida u dětí je poměrně častým jevem, zejména u těch mladších. U dětí může být laryngitida způsobena jak viry, tak bakteriemi, přičemž viry jsou častější příčinou. Typickými příznaky laryngitidy u dětí jsou chrapot, kašel, chraplavý nebo potlačený hlas a možná také horečka.

U malých dětí, zejména těch mladších než 3 roky, může dojít k výraznému zúžení hrtanu, což může vést k tzv. krupu. Je důležité pečlivě sledovat dýchání dítěte a v případě jakýchkoli potíží okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Léčba laryngitidy u dětí může zahrnovat odpočinek, zvýšený příjem tekutin a v případě potřeby léky podle doporučení lékaře.

Laryngitida u dospělých

Laryngitida u dospělých může mít různé příčiny, přičemž viry jsou nejčastější. Mezi typické příznaky laryngitidy patří chrapot, potlačený hlas, suchý kašel a podráždění hrtanu. Dospělí jsou obvykle schopni lépe komunikovat své symptomy a vyhledat lékařskou pomoc, pokud je to nutné.

Mezi rizikové faktory pro laryngitidu u dospělých patří kouření, přetížení hlasivek (například při zpěvu nebo hlasitém mluvení), expozice dráždivým látkám a oslabený imunitní systém.

Léčba laryngitidy u dospělých může zahrnovat odpočinek, hydrataci a vyhýbání se dráždivým faktorům. V některých případech mohou také zahrnovat léky proti bolesti nebo protizánětlivé léky, včetně inhalací nebo sprejů na hrdlo.

U dětí se laryngitida objevuje běžně, přesto by se neměla podceňovat.

Akutní laryngitida

Akutní laryngitida je krátkodobé onemocnění, které obvykle trvá několik dní až týdnů. Tato forma laryngitidy má náhle se objevující příznaky, jako je chrapot, kašel, bolest v krku a horečka. Bývá často způsobena virovou infekcí, jako je chřipka nebo nachlazení.

Léčba může zahrnovat domácí péči a symptomatickou léčbu. Mezi opatření domácí péče patří odpočinek a zvýšený příjem tekutin. Symptomatická léčba může zahrnovat užívání léků proti bolesti.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang