Těstoviny s brokolicí a smetanovou omáčkou

Těstoviny s brokolicí a smetanovou omáčkou jsou chutným a uklidňujícím pokrmem, který se hodí pro každou příležitost. Je to skvělý způsob, jak do jídla zařadit zeleninu, a smetanová omáčka dodá těstovinám šťavnatou strukturu. Tento pokrm je snadný na přípravu, ale svou bohatou chutí a krásnou prezentací ohromí vaši rodinu i přátele.

Těstoviny s brokolicí a smetanovou omáčkou

Tento pokrm je nejen snadný na přípravu, ale také trvá méně než 30 minut, takže je skvělou volbou pro rychlé jídlo na všední večer. Krémovou omáčku lze také připravit předem a ohřát ji, až bude připravena k podávání, což z ní dělá ideální volbu pro večeři nebo pohoštění.

Kromě lahodné chuti mají tyto těstoviny také mnoho zdraví prospěšných účinků. Brokolice je brukvovitá zelenina bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu. Je známo, že má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci předcházet nemocem. Smetanová omáčka je sice požitkářská, ale zároveň je dobrým zdrojem vápníku, který je důležitý pro silné kosti a zuby.

Těstoviny s brokolicí a omáčkou se hodí jako oběd i večeře.

Závěrem lze říci, že těstoviny s brokolicí a smetanovou omáčkou jsou snadným a chutným pokrmem, který uspokojí vaše chutě a zasytí vás. Stačí jen hrstka ingrediencí a jednoduchý návod a můžete si v pohodlí domova připravit pokrm hodný restaurace. Shromážděte si tedy ingredience a připravte se ohromit své blízké tímto receptem na těstoviny s brokolicí a smetanovou omáčkou.

Ingredience

  • 500 g těstovin podle vlastního výběru (dobře se hodí penne nebo fusilli)
  • 2 hlavičky brokolice nakrájené na malé růžičky
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej
Penne těstoviny můžete vyměnit za špagety.

Postup

  1. Dejte vařit vodu a uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Zatímco se těstoviny vaří, připravte si ostatní ingredience.
  2. V jiném hrnci blanšírujte brokolici asi 2 minuty. Tím brokolice změkne a zachová si zářivě zelenou barvu. Jakmile je hotová, slijte ji a dejte stranou.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. Jakmile se rozpálí, přidejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou cibuli. Smažte, dokud se nerozvoní a cibule nezprůsvitní.
  4. Do pánve přidejte blanšírovanou brokolici a promíchejte ji s česnekem a cibulí.
  5. Přilijte hustou smetanu a přiveďte ji k mírnému varu.
  6. Do pánve pomalu přidávejte nastrouhaný parmezán a průběžně míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek.
  7. Omáčku nechte několik minut vařit, dokud nezhoustne. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat kapku vody z těstovin.
  8. Jakmile omáčka dosáhne požadované konzistence, přidejte do pánve uvařené těstoviny a promíchejte, dokud se těstoviny rovnoměrně neobalí omáčkou.
  9. Vmíchejte máslo a těstoviny podle chuti osolte a opepřete.
  10. Snižte teplotu a nechte těstoviny ještě 3-4 minuty povařit, aby se chutě propojily.
  11. Těstoviny podávejte posypané parmezánem, který dodá jídlu sýrový nádech.

Tyto těstoviny s brokolicí a smetanovou omáčkou jsou jednoduchým, ale přesto delikátním pokrmem, který se hodí pro každý den v týdnu. Kombinace smetanové omáčky a jemné brokolice s dokonale uvařenými těstovinami je prostě neodolatelná. Tento recept můžete upravit přidáním další zeleniny, například žampionů, špenátu nebo cherry rajčátek, aby byl ještě výživnější a chutnější.

TIP: Vyzkoušejte recept na boloňské špagety, zapečené špagety s mletým masem, těstoviny s kuřecím masem, špagety se špenátem a celozrnné těstoviny.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang