Jak zabavit děti o prázdninách nebo o víkendech?

deti-o-prazdninach

Dochází nápady na program pro děti? Nabízí se níže uvedené tipy, které nadchnou celou rodinu, a společně strávený čas si všichni užijí ještě víc. Nezáleží na počasí, zmiňované aktivity zabaví i při nepříznivém počasí.

Prázdniny a víkend se jeví sice jako volnost od pracovního týdne, avšak kladou si za úkol taktéž zabavit nejmenší nebo jakkoliv staré děti. A že se to někdy může zdát jako nadlidský úkol.

Co dělat o prázdninách?

Pro děti znamenají prázdniny volno, nové zážitky nebo taky nudu. A co rodiče? I pár dní se zdá pro zabavení dětí dlouhá doba a občas už dochází nápady, jak zabavit děti. Níže je uvedeno několik možností, jak dětem zpestřit jejich program.

Jak zabavit děti doma?

Ač se to zdá jako nemožné, způsobů zábavy pro děti na doma je spousty. Pokud nepřeje počasí a jediné řešení je s nimi zůstat doma, není problém. Avšak chce to rozhodně poradit přizpůsobené tipy k takovým podmínkám!

Hry pro děti doma

Dětských her na doma je nespočet. Ať už se jedná o skládanky nebo i třeba obyčejné omalovánky, vždycky se něco najde. Jedním z níže uvedených nápadů je i vylepšené pexeso, origami nebo i puzzle. Snadno lze taky vyrobit hru cornhole, pravidla jsou jednoduchá a hra zabaví celou rodinu.

Domácí nanuky

Nanuk jako záchrana do úmorného horka během léta? Ještě navíc z ovoce a domácích surovin? Není problém! Skvělá cesta, jak zabavit děti doma a zároveň i dospělé, neboť jejich příprava je snadná, zábavná a výsledek stojí za to. Stačí kolikrát dát do mrazáku i pouhý nalitý džus do formičky na nanuky a za pár hodin ho vytáhnout.

Puzzle formou závodu

Sestavování puzzle vyžaduje trpělivost a vnímavost, ty jsou u dětí třeba podněcovat. Za pokus stojí rozhodně pojmout skládanky formou soutěže. Na skvělou motivaci slyší i dospělí. Závod o to, kdo složí skládanku dřív? Pokud jsou k dispozici dvě a více puzzle skládanek, proč ne! Skvělý způsob, jak se zabavit s kamarády.

Děti jsou soutěživé, jakýkoliv závod je donutí vnímat a soustředit se na aktivity mnohem více, než když si hrají pouze samy.

Společné vaření

Upéct dort, muffiny, pizza šneky nebo cokoliv jiného, co není nijak extra náročné a zároveň se po tom budou děti olizovat ještě večer? Ještě navíc něco, při čem mohou všechno patlat, míchat nebo válet? Tolik vjemů, které mohou zaměstnat ruce i hlavu, že myšlenky na mobil nebo tablety budou tatam.

Důležité je nevybrat příliš složitý a zdlouhavý recept. Druhá věc je, aby se dítě mohlo zapojit co nejvíce. Co ho nechat třeba uválet těsto nebo ozdobit během Vánoc perníčky? Něco, kde se může kreativně vyřádit a zároveň vše bude pod kontrolou. Skvělá volba!

Zde krásně sedí rčení: ,,Co se v mládí naučíš, ve staří jako když najdeš!"
Zde krásně sedí rčení: ,,Co se v mládí naučíš, ve staří jako když najdeš!“

Dopis na všechny způsoby

Děti nemusí psát dopis jenom Ježíškovi. Variant, jak toto psaní pojmout, je několik. Napsat může třeba nějakému svému kamarádovi, filmové postavě nebo i vymyšlenému stvoření. Je však důležité dát jasné a zábavné pokyny.

Co zkusit navrhnout, aby napsalo dopis oblíbené postavě o tom, co by si tajně přálo? Jakmile dopis dopíše a vloží symbolicky do obálky, kterou může ozdobit dle sebe, tak ho stačí jen společně hodit do schránky. Ráno ve schránce již nebude, protože si ho adresovaná postava vyzvedla a jemu se přání splní? Zaručená zábava nejen pro nejmenší!

Aby mohlo dítě napsat dopis, mělo by umět napřed číst. Jak naučit děti číst?

Origami

Technika skládání papíru, která tu s námi je již odpradávna. Co takhle si zkusit poskládat například lesní zvěř? Nebo si vytvořit originální květy? Skvělý způsob, jak si dítě rozvine motoriku, trpělivost a hlavně ho to bude bavit, neboť variant je nespočet a při jejich skládání je i pořádná porce zábavy! Co takhle zkusit si postavit stíhačku z papíru?

Je až neuvěřitelné, kolik toho lze vytvořit z pouhého papíru!
Je až neuvěřitelné, kolik toho lze vytvořit z pouhého papíru!

Pexeso zároveň jako schovávačka

Hra, která tu s námi je již od šedesátých let minulého století. Pexeso je skvělá forma, jak zabavit děti, a co je jeho výhodou? Jedná se o jednu z her pro děti na doma, kterou lze praktikovat i venku. Navíc lze individuálně vytvořit chytré vzdělávací pexeso! Například anglická slovíčka. Na jedné straně bude název barvy a úkolem bude najít kartičku s danou barvou.

Kde je háček? Kartičky je třeba schovat po bytě nebo zalisované po zahradě. Děti se nejenže naučí podvědomě slovíčka, ale zároveň zaměstnají hlavy natolik, že si procvičí nevědomky paměť, vnímavost, prostorovou orientaci i mnohem víc! Co vše se dá vymyslet jako hra pro děti na doma, že? Význam slova pexeso se sem vážně více než hodí. Pekelně se soustřeď!

Malování křídami

Malovat křídami jde doma i venku. Pokud je možnost vzít své ratolesti ven na vhodné klidné prostranství, je to skvělý způsob, jak nechat volnost jejich kreativitě a načas je zabavit. A když to nejde venku, lze koupit křídy na papír a nechat je tvořit doma.

Pozor! Před domácím tvořením je třeba vyčlenit místo pro tvorbu, které bude izolováno od případných nehod s obarvením či zašpiněním bytu a nábytku!

Kreslení křídami je zábavou již mnoha generací!
Kreslení křídami je zábavou již mnoha generací!

Domácí představení

Vymýšlet scénář, děj a postavy je něco, při čem se vydovádí jak děti, tak i dospělí. Zadání je zabaví rozhodně na celé dopoledne, odpoledne nebo i celý den. Zaručený způsob zabavení aneb co dělat s dětmi doma. Buď můžou být ony hlavními tvůrci, nebo jim s tím mohou pomoci rodiče či příbuzní.

Důležité je samozřejmě nezapomenout na publikum! Co by to bylo za představení, kdyby ho nebylo komu představit? Ať už to bude jeden z rodičů, nebo známí a příbuzní, lze do představení zakomponovat kohokoliv i cokoliv. Fantazii se meze nekladou!

Zdobení velikonočních vajíček + pletení pomlázky

Přišlo jaro a s ním i vajíčka se zajíčky a beránky? Je čas na výzdobu a pletení jednoho z jejich neodmyslitelných symbolů! Klasické vyfouknutí vajíček, ozdobení samolepkami a barvami na pečení znali už i prarodiče. Na pletení pomlázek se zase vyplatí zajít k vrbám někde u vody a zároveň pojmout procházku jako poznávačku!

Jízda na kole

Milovníci sportu a pohybu určitě uvítají, neboť během rodinného výjezdu na kolech se děti nejenže zabaví samotnou jízdou, ale mohou přitom navíc hledat třeba poklad (např. určitý druh stromu, stavby apod.) nebo si zazávodit na rovném placu.

V rámci možností a bezpečnosti se určitě dosyta vydovádí a zároveň si zasportují a protáhnou těla. Výborná volba nejen pro to, co dělat o prázdninách! Hlavně se nesmí zapomenout na pořádné sportovní boty, aby byla dětská nožka přizpůsobena sportu.

Jízda na kole je skvělým způsobem, jak rozvinout badatelské a zároveň sportovní schopnosti dětí.
Jízda na kole je skvělým způsobem, jak rozvinout badatelské a zároveň sportovní schopnosti dětí.

Stavění bunkru

Znají to všechny generace i prababičky a pradědečkové. Použít lze vše, co je po ruce. Doslova. Polštáře, deky, prostěradla, sítě, peřiny, oblečení… prostě cokoliv! Konkrétní návod na to, jak postavit bunkr pro děti doma nebo venku, v podstatě neexistuje. Načerpat inspiraci ano, ale v originalitě je přeci jen opravdu síla! Použít se dá všechno, co koho napadne, ovšem stále pozor na bezpečnost!

Zábava pro děti na doma

Domácí zábava by se neměla rovnat sezení a polehávání u televize, tabletu ani telefonu. Tyto „záliby“ doporučují odborníci pokud možno co nejvíce omezit. Ano, dnešní doba si žádá, aby se mládež uměla co nejlépe orientovat v novodobých technologiích, nicméně je také dobré dětem ukázat, jaký může být víkend či prázdniny bez těchto možností.

Je mnoho způsobů, jak dětem ukázat, že zábava může být i doma mimo moderní technologie. V dnešním článku se uvedlo několik inspirací, tak si stačí jen vybrat a jít na věc.

Hry pro dva

Zmiňované pexeso, puzzle nebo si lze zahrát cokoliv jiného. Hry na doma pro dva můžou být například karty, Člověče nezlob se, Carcassonne atd. Deskové hry jsou jistota už několik desítek let, nejedná se přitom pouze o dětské hry na doma. Pokud nevyhovují, lze vymyslet nějakou alternativu či vlastní hru. Zapojit fantazii s dětmi se určitě vyplatí.

Není od věci, pokud se dětem nezamlouvá princip dané hry, jim vymyslet motivaci, díky které je u ní lze udržet nějakou dobu. Rodiče nebo sourozenci tak dostanou několik málo chvil pro svůj klid. Nebo odsunout klid a relax, sednout si k nim a zahrát si s nimi? Jak často se člověk dostane k podobným hrám v dospělém věku? Musí se toho přeci využít!

Jak se zabavit s kamarády?

Sami, s kamarády i s příbuznými. Děti se lépe zabaví s někým, s kým se mohou poměřovat. Dává jim to i motivaci užít si den se co nejvíce. Rozvíjí to i jejich zdravou soutěživost a naučí se vyhrávat i prohrávat. Jen je dobré mít občasnou kontrolu nad jejich aktivitami a sdílet s nimi radosti i dětské problémy.

Zábavu jde udělat ze všeho. Co je klíčové, je fantazie, díky které lze již zajetou hru ozvláštnit nebo vylepšit tak, jak je potřeba. Není čas ztrácet čas, děti čekají na zabavení!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang