Jak vybrat správnou matraci do ložnice

Dobře se vyspat je základem všeho. Pokud nejsme odpočatí, propisuje se to nejen do našeho zdraví, ale i do pracovních výkonů nebo našich vztahů. Důležitým faktorem kvalitního spánku je matrace vybraná na míru vašim potřebám. Jak ji ale vybrat?

Tvrdá je nejlepší

Častým mýtem je, že správná matrace by měla být tvrdá, to však není pravda. Tvrdost matrace by se měla odvíjet od vašich preferencí, spánkové polohy a věku. U dětí by měla matrace být tvrdší. Jejich páteř se totiž vyvíjí, a proto potřebuje dostatečnou oporu. U seniorů je naopak lepší zvolit zlatý střed, a to z toho důvodu, že ačkoliv jejich páteř potřebuje oporu, můžou je z tvrdé matrace bolet klouby. 

Správná manželská postel má jen jednu matraci

Pokud jste si pořídili postel 160×200 cm nebo větší, není podmínkou, že si v takovém rozměru musíte koupit i matraci. Naopak. Každý z nás je jiný a také každý z nás potřebuje jinou tuhost matrace. Proto byste neměli kvůli partnerovi dělat v matraci kompromisy.

Nejlepším řešením je pořídit si dvě matrace stejné výšky, ale odlišné ve vlastnostech právě podle preferencí partnerů. Sjednocení obou matrací pak docílíte chráničem, který vám pomůže zacelit přechod mezi nimi. 

Na rozměru záleží

Při výběru matrace hraje roli vaše velikost postele. Standardní rozměry matrací pro jednodlitvce jsou 80×200 nebo 90×200 cm. Existují i rozměry méně tradiční pro ty, kteří se rádi v posteli roztahují. Jako je rozměr 120×200 nebo 140×200 cm. 

U párových matrací je poté obvyklým rozměrem 180×200 cm a více. Velikost postele se většinou odvíjí od velikosti ložnice nebo pokoje, kde se postel nachází. Signálem, že je pro vás postel a tím i matrace malá, může být to, když se probouzíte noc co noc na jejím kraji nebo s končetinami mimo ni. Často se dá i u výrobců domluvit specifický rozměr matrace na míru, tudíž nemusíte mít strach, že pro sebe nesežene tu pravou.

Pokud rádi nakupujete ve slevách, využijte akce na matrace od ProSpánku.

Zdroj foto: Pexels / Karolina Grabowska

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang