Co je pasivní dům a proč byste o něm měli začít uvažovat?

Novostavby v Praze a jejich okolí se dnes mnohdy stávají symbolem moderního bydlení, představující nejen komfort a estetický zážitek, ale také udržitelnost a energetickou efektivitu. Mezi těmi, kdo plánují nové bydlení, jsou čím dál tím populárnější pasivní rodinné domy. Ale co to vlastně znamená a proč byste měli zvážit tuto možnost při prodeji bytů v Praze?

Co je pasivní dům?

Pasivní rodinný dům je navržen tak, aby minimalizoval potřebu aktivního vytápění, případně klimatizace. Ve své podstatě využívá maximálně přírodní zdroje, jako je například sluneční světlo z okolního prostředí. Díky tomu je energetická náročnost takového domu nízká, což se příznivě odráží na vaší peněžence i na našem životním prostředí.

Kritéria, která musí pasivní dům splňovat:

  • Roční spotřeba energie na vytápění musí být maximálně 15 kWh/m2 vytápěné plochy.
  • Za jednu hodinu se nesmí vyměnit víc než 60 % vnitřního objemu vzduchu (kvůli netěsnostem v konstrukci domu).
  • Celková spotřeba energie spojená s provozem domu musí být ročně maximálně 120 kWh/m2.

Jaké jsou výhody bydlení v pasivním domě?

Nyní se možná ptáte, proč by měl být pasivní dům součástí vašich snů o novém bydlení. Představte si, že byste mohli žít v domě, který k vytápění využívá přirozené teplo z lidí, ze slunce nebo spotřebičů a prakticky odbourá veškerý průvan. Tento proces se nazývá rekuperace a v pasivním domě zajišťuje přísun čerstvého vzduchu, aniž by teplo vypustil ven.

I v Praze můžete narazit na domy, které jsou již postaveny jako pasivní. Často přicházejí s předem integrovanými prvky, jako jsou speciálně navržená okna s trojitým zasklením, vysoký stupeň tepelné izolace a systémy pro rekuperaci tepla. To vše jsou technologie, které vám umožní dosáhnout vysokého komfortu bydlení s minimálními náklady na energii.

Tip: Pokud uvažujete o koupi nového domu v Praze, určitě navštivte stránky: https://www.finep.cz/cs/prodej-rodinne-domy-praha

Jaká je budoucnost pasivních domů?

Pasivní dům je také skvělou investicí do budoucna. Energetická efektivita je trendem, který je stále významnější, a domy, které jsou v souladu s tímto trendem, se pravděpodobně budou těšit vyšší hodnotě na trhu v příštích letech (i když se ovšem zatím jedná pouze o spekulaci). Ať už se tedy rozhodnete pro nákup bytu v Praze nebo koupi novostavby, pasivní dům je cestou, kterou byste měli zvážit.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang