Jak v létě ochladit domov bez klimatizace

Klimatizace je drahá, hlasitá a často i škodí zdraví. V horkém letním dni vyjde až na sto korun denně a vysušuje sliznice, takže je pak člověk náchylnější na nemoci dýchacích cest. Nad letním horkem naštěstí zvítězíte i bez ní – přinášíme vám 7 osvědčených tipů.

1. Větrejte v noci a ráno

Větrání přes den vás v létě nezachrání, spíše naopak. Letní průvan vás sice osvěží, ale horký venkovní vzduch domácnost ohřeje. V létě proto důkladně větrejte pouze v noci a brzy ráno, kdy je vzduch chladnější.

Přes den nechte okno zavřené a rolety nebo žaluzie zatažené. Na noc je pak odtáhněte a okna otevřete. Doporučujeme okno doplnit také sítí proti hmyzu, ať si na vás nesmlsnou komáři.

2. Schovejte hřejivé látky

Jestli máte domácnost plnou huňatých dek a koberců, na léto je obměňte. Hřejivé látky jako froté prostěradla, chlupaté koberce nebo tlusté deky jsou nejen hřejivé na dotek, ale hlavně v sobě teplo udržují. Stejně jako například velké plyšové hračky. 

Proto na léto tyto látky schovejte do skříně. Podlahy nechejte holé a choďte po nich bez ponožek. Pro pokrývky případně zvolte lehčí materiály, jako je len, bavlna nebo satén.

3. Zvyšte vlhkost v místnostech

Horké léto je jediné roční období, kdy má vlhkost v místnosti pozitivní účinky. Například mokré závěsy u oken výborně snižují teplotu příchozího vzduchu. Před zavěšením je namočte do vody a důkladně vyždímejte, případně jen pokropte rozprašovačem. Pokud nechcete sundávat závěsy, můžete stejným způsobem namočit třeba staré prostěradlo a v místnosti ho pověsit. 

Vyprahlé podlahy navlhčete přetřením mokrou hadrou nebo pravidelným vytíráním. V kuchyni a koupelně pomůže, když částečně napustíte dřez a vanu. Voda se vlivem tepla postupně vypařuje a tím místnost zvlhčuje.

4. Pořiďte si předokenní žaluzie

Venkovní žaluzie na rozdíl od vnitřních odrazí sluneční paprsky dřív, než proniknou do místnosti. Tím ochladí domácnost v průměru o 5 stupňů Celsia. 

Vnitřní žaluzie zachycují teplo až ve chvíli, kdy projde sklem dovnitř. Část tepla navíc odrazí zpět ke sklu. Prostor mezi vnitřní žaluzií a oknem se zahřeje, a tím vznikne podobná situace jako ve skleníku. O něco více mohou nicméně pomoci žaluzie den a noc.

Podle čísel Sdružení výrobců stínicí techniky a jejich částí projde do místnosti přes zatemněné vnitřní žaluzie 36 % sluneční energie. Externí žaluzie naopak zachycují paprsky ještě venku a pronikne přes ně pouze 3,7 % sluneční energie. 

Exteriérové žaluzie nemusíte pořizovat hned při stavbě domu, ale lze je nainstalovat dodatečně. Pro tyto účely se používá krycí plech, který vám spolu s žaluziemi namontují na fasádu.

5. Vypněte přebytečné spotřebiče

Zapnuté elektrické spotřebiče jako počítač nebo televize se zahřívají a zvyšují teplotu v místnosti o několik desetin stupňů Celsia. To se může zdát jako málo, ale v horkém létě pocítíte každou nepatrnou změnu k lepšímu. Spotřebiče proto mějte zapnuté pouze ve chvílích, kdy je reálně používáte.

6. Omezte vaření a pečení

Vaření, smažení a pečení produkuje velké množství tepla ⁠⁠–⁠ i proto je spousta lidí v zimě využívá jako alternativní vytápění. V létě je omezte třeba tím, že:

  • si vždy navaříte na několik dní dopředu,
  • budete častěji jíst studenou kuchyni,
  • uvaříte pouze rychlá jídla (takže žádné guláše a vývary),
  • místo bábovek si osladíte život zmrzlinou.

7. Spěte v níže umístěných místnostech

Na letní horko často trpí lidé, kteří tráví hodně času v podkrovních místnostech nebo v místnostech s okny na západ, kde se teplo nejvíce drží. Pobyt v takových pokojích je přes léto náročný, ať už v nich pracujete nebo spíte.

Pokud bydlíte v rodinném domě a interiér vám to umožní, přestěhujte na léto svou postel do přízemí. Pomůže vám také výměna teplého povlečení za lehké saténové.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang