Zjistili mi diabetes 2. typu. Kolik můžu jíst ovoce?

Pacientům s nadváhou a nově diagnostikovaným diabetem je tradičně doporučováno jíst méně ovoce, aby se nezvyšovala hladina krevního cukru (glykémie). Vědci přišli s poznatky, nad kterými milovníci sladkých plodů zajásají: zdá se, že omezení ovoce u pacientů s nově diagnostikovaným diabetem nevede ke zlepšení glykemické kontroly.

Studie náhodně rozdělila 63 pacientů k příjmu buď velkého nebo jen malého množství ovoce a sledovala hodnoty glykovaného hemoglobinu po 12ti týdnech. Obě skupiny kupodivu dosáhly zcela srovnatelného poklesu glykovaného hemoglobinu, hmotnosti i obvodu pasu.

Podle autorů studie se tedy zdá, že obvykle doporučované omezení ovoce u osob s nadváhou a nově diagnostikovaným diabetem 2. typu nevede ke zlepšení uvedených parametrů.

„Vzhledem k tomu, že jablka obsahují mnoho výživově cenných látek, by se diabetik 2. typu neměl v ovoci omezovat,“ uvedli. 

Vyšší příjem ovoce je navíc spojován s poklesem rizika vzniku infarktů myokardu a mozkové mrtvice a rizika vzniku zhoubných nádorů. 

Mnoho lékařů se podle slov autorů studie obává vysokého obsahu cukru v ovoci, není však dostatek důkazů pro tvrzení, že by cukr v ovoci diabetikům škodil z pohledu glykémie.

Dánská studie zahrnovala muže i ženy průměrného věku 58 let s průměrným body mass indexem 32 (obezita). V rámci studie pacienti vyplňovali třídenní stravovací deník na začátku a konci sledování. Pacienti ve skupině s nízkým příjmem ovoce neměli konzumovat více než dvě porce ovoce denně, zatímco osoby ve druhé skupině jedli více než dvě porce ovoce denně.

Jednou porcí ovoce se rozumělo množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů (např. 100 g jablka, polovina banánu – 50 g, pomeranč – 125 g). Zkoumané osoby se měly vyhnout sušenému ovoci a ovocným džusům a ovoce konzumovat jen v přirozené podobě. Pacienti v obou skupinách dobře spolupracovali a dodržovali dietní doporučení.

Nemocní, kteří jedli větší množství ovoce, zhubli po 12ti týdnech kolem 2 kg, jejich obvod pasu se zmenšil o 4 cm a glykovaný hemoglobin poklesl. Zcela srovnatelně na tom byli pacienti i z druhé skupiny.

Jak si podobné výsledky vysvětlit? Autoři spekulují, že cílená změna ve stravování (příjem ovoce) ovlivnila konzumaci také ostatních potravin, nejspíše směrem ke zdravějším a méně kalorickým potravinám.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang