Zjistěte, jak oblázky zkrášlí vaši zahradu

Nudí vás vzhled vaší zahrady a potřebujete nutně inspiraci na nový projekt? Každý oblázek z místních zdrojů či ze zahraničí můžete využít podle své fantazie. Přečtěte si několik nápadů, jak s oblázky ozvláštnit místa na vašem pozemku.

Oblázek pro všestranné využití

Oblázek pochází z přírodních hornin nebo minerálů, které proud řeky zbavil ostrých hran. Získávají se ze současných nebo dávných břehů vodních toků, a to těžbou. V některých případech se přistupuje ke strojovému zpracování z důvodu ochrany přírody nebo nedostupnosti vzácnější suroviny. Dekorační oblázky v zahradě použijte kdekoliv si usmyslíte. Například do cest a cestiček, samostatných okrasných ploch i jako společnost rostlinám

Oblázky v cestičkách

Pokud chcete mít při procházkách v zahradě čistou obuv za každého počasí, vybudujte si praktické cestičky. Drobné kamenné oblázky vám zaručí příjemnou chůzi bez klopýtání. Zajímá vás, jak vybudování pěšinky probíhá? Plánování je základem úspěchu. Proto si nejdříve nakreslete zjednodušený náčrt na mapce zahrady. Pak si vykolíkujte přesné tvary v terénu. Pořád ještě máte prostor na změnu, ale přitom už uvidíte nástin reálné podoby.

Realizace s oblázky

Samotná práce začíná odstraněním vegetace a horní vrstvy zeminy do hloubky 5 až 10 cm. Pak položte geotextilii, která zabrání prorůstání houževnatého plevele. Ulehčí vám to práci s vytrháváním a nemusíte používat herbicidy. Výborným pomocníkem jsou i neviditelné obrubníky, které zachovají stálý tvar cesty. Do připraveného prostoru vysypejte okrasné oblázky a uhrabejte je do roviny až ke krajům.

Dekorační plochy tvořené oblázky

V zahradě určitě oceníte ty prostory, o které se nemusíte pravidelně starat, a přitom vypadají stále esteticky a upraveně. Vyberte si z bohaté nabídky oblázků tak, aby barevně ladily nebo kontrastovaly se stávajícími prvky na vašem pozemku. Velmi oblíbené jsou mramory v jednotném odstínu. Obzvláště s bílými valounky Bianco Carrara rozsvítíte celou zahradu. Způsob vytvoření bezúdržbové plochy je stejný jako u cestiček a určitě nezapomeňte na již zmiňovanou podkladovou geotextilii.

Oblázek jako doplněk rostlin

Za pomoci oblázků můžete docílit podpory růstu květin a stromů. Vrstva kamínků zadržuje vlhkost v půdě a napomáhá účinnému vsakování vody do hlubších vrstev. Během tohoto procesu se do zeminy dostávají i živiny, které v malém množství každý oblázek uvolňuje. Mramory vyhovují koniklecům, mrazuvzdorným orchidejím a růžím. K vegetaci, která příliš nemá ráda vápník, použijte raději neutrální oblázkový kačírek.

Potřebujete si koupit oblázky?

Prodej oblázků v pytlích uložených na paletách je nejpohodlnějším způsobem, jak si pořídit materiál pro nové projekty. E-shop Stonex.cz vám nabízí širokou paletu oblázků, které si můžete koupit už od 100 kg. Pokud se potřebujete poradit, na infolince na vás čekají odborníci. Doprava je po celé České republice zdarma.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang