Jak se mění nutriční potřeby v těhotenství? Poradíme, na co při stravování v jiném stavu dbát

Dost možná každý z nás slyšel, že by těhotné ženy měly jíst za dva. To je sice úplný nesmysl, ale i tak má stravování v těhotenství jistá specifika. Pojďme si přiblížit, na co je dobré dbát, pokud ve vás zrovna roste nový život. Poradíme vám také, jaké doplňky stravy je dobré nevynechat.

Těhotenství je krásné období, které ale mohou často znepříjemnit jakékoliv obavy a strachy. Jedním z častých otazníků visícím nad těhotenstvím je právě vhodná strava během tohoto období. Pojďme si přiblížit, jak je dobré se v těhotenství stravovat, abyste svému miminku předali co nejvíce živin. 

Jak jíst v těhotenství?

Skladba stravy těhotné ženy by měla zahrnovat dostatečné množství všech důležitých minerálů a vitamínů, které jsou důležité pro pohodu nastávající maminky i co možná nejlepší vývoj dítěte. Důležité není jíst za dva množstvím, ale především kvalitou. V první řadě tak nezapomínejte na pestrou stravu, ve které budou bohatě obsaženy veškeré makroživiny. Příjem kalorií není nutné extrémně zvyšovat, dobré je ale dbát na dostatečný přísun ovoce a zeleniny. Někdy je ale složité do sebe během dne potřebné množství jednotlivých látek spolehlivě dostat. Velkým pomocníkem je v takovou chvíli vhodný doplněk stravy. Dost možná jste již v minulosti četli o kyselině listové jako o klíčovém vitamínu potřebném zejména v těhotenství a při jeho plánování. Právě například vitamín B9, jak můžete také kyselinu listovou znát, je jednou z látek, kterou nejlépe vstřebáme právě pomocí zmíněného doplňku stravy, jelikož se prospěšné látky v ní často ničí už jen nevhodným skladováním či tepelnou úpravou. V potravinách ji ale nalezneme třeba ve špenátu, avokádu nebo v brokolici. V těhotenství je dobré doplnit tělu i dostatek vápníku, hořčíku, cholinu, vlákniny i omega 3 mastných kyselin. Dále pak nejen v těhotenství oceníte i prebiotika. Právě ty, společně s probiotiky, účinně bojují za naše zdraví a očistu střev. To má za následek celkové zdraví i pohodu nás všech. 

Čemu se v těhotenství vyhýbat?

Některé ženy si s chutí dopřávají vše, co jim přijde k chuti, jiné striktně dodržují veškerá doporučení. Vždy je dobré se ale řídit pokyny lékaře, kterému důvěřujete. Obecně ale samozřejmě není dobré v těhotenství užívat jakýkoliv alkohol. Je dobré se vyhýbat syrovému masu, tepelně nezpracovaným vajíčkům nebo výrobkům z nepasterizovaného mléka. Důvod je jasný – v těchto potravinách se mohou nacházet bakterie škodlivé pro vývoj plodu. Může jít o listerie nebo salmonelu. V těhotenství také není dobré držet diety nebo jinak úmyslně snižovat svou váhu. 

Jak se ze všech informací nezbláznit?

Dost možná máte pocit, že ať už se podíváte na jakýkoliv web, všude na vás číhají zástupy zákazů a příkazů, kvůli kterým máte pocit, že sníte-li snad cokoliv, dítěti nebo sobě tím můžete ublížit. Obecně ale platí, že vše je dobré s mírou. Seznam v těhotenství přímo zakázaných potravin neexistuje, ale je dobré vyhýbat se časté a pravidelné konzumaci těch potenciálně rizikových. Nemusíte se tak nutně vyhýbat svým oblíbeným jídlům, někdy je jen vhodné je upravit tak, aby neobsahovaly například zmíněná syrová vejce. V každém případě se ale při jakékoliv nejistotě poraďte se svým lékařem.