Pěstujete rádi rostliny? Kvůli dětem a zvířatům se některým druhům raději vyhněte!

Kdo by se rád nedíval na pěkně rostoucí květiny, hlavně po tom, co je pečlivě zaléváte, hnojíte a přesazujete? Pokud ale žijete v domácnosti s dětmi nebo zvířaty, měli byste rostliny vybírat nikoli podle jejich vzhledu, ale podle jejich nezávadnosti. Jaké rostliny mohou být nebezpečné?

Děti a jejich nenechavé ruce

Z dosahu dětských rukou musíte v době jejich batolecího věku odstraňovat mnohé ostré a nebezpečné předměty. Napadlo vás ale, že stejně budete muset přistupovat k rostlinám? 

Pro dětské ručičky rozhodně není vhodný kontakt s kaktusy. Přestože kaktusy nejsou jedovaté, mnoho jejich druhů má ostré bodliny s háčkem na konci, který velmi komplikuje jejich vytažení z kůže. V ruce tak mohou zůstat dlouhou dobu a může dojít i k zanícení rány. 

Z podobných důvodů je bezpečnější dát na vyšší poličky rostliny agáve a aloe vera, které mají ostřejší bodliny na listech.

Děti obecně nemají tendenci květiny moc ochutnávat, co by je ale mohlo lákat k vyzkoušení, jsou především bobulky a neobvyklé barvy květů. Bobule bývají často velmi jedovaté, proto byste je měli z bezpečnostních důvodů dát pryč. 

Jedovaté bobule mají například rostliny jako plameňáček (Arum), břečťan (Hedera) nebo zimolez (Lonicera). Velmi jedovaté jsou také rostliny z čeledi áronovitých, kam patří poměrně oblíbená anturie. Přestože jde o opravdu krásnou květinu, vaši starostí nebude přemýšlet nad tím, proč anturie nekvete, ale spíše, jak ji dostat z dosahu dětí a zvířat.

V neposlední řadě byste před dětmi měli ochránit i takové květiny, které pro ně sice nejsou škodlivé, ale jsou křehké a citlivé na správnou péči. 

Mezi náročné lze rozhodně zařadit bonsaje. Vyžadují opravdu specifickou péči a jistě vás nepotěší, když se dostanou do křížku se zvědavými dětskými ručičkami. K újmě mohou snadno přijít také dlouhé křehké stonky orchidejí. Každý pěstitel má také radost, když mu vykvetou nové děravé listy monstery. Jistě ale nechcete, aby děti díry v listech uměle zvětšovaly.

Kočky a jejich nenechavé tlamy

Kočky a květiny v domácnosti nejdou mnohdy moc dohromady. Často tedy musíte přistoupit k rozhodnutí, zda upřednostníte faunu nebo flóru. Pokud přemýšlíte nad kočičím mazlíčkem, měli byste z parapetů odstranit květiny v lehkých květináčích. Nezávisle na tom, o jakou květinu jde, mají kočky tendence květináče shazovat na zem.

Stejně jako v případě dětí, i u koček a ostatních zvířat musíte dávat pozor na jedovaté rostliny, kterých je opravdu velké množství. Namátkově můžeme vybrat již jednou zmiňovanou anturii, nebezpečné jsou ale také bramboříky, fíkusy, tulipány či vánoční hvězdy.

Děti přitahují bobulky a květy, kočky lákají spíše listy, převážně pokud mají podélný tvar podobný trávě. Ty bohužel mají jedovaté křivatce nebo narcisy.

Před kočkami a psy jsou v ohrožení v podstatě všechny rostliny, které nějakým způsobem připomínají trávu. Do hledáčku zvířat se často dostává například dracena, která zvířata láká svými tenkými listy. Pěstování draceny není nijak zvlášť složité, přesto jistě nechcete přijít o její exotický vzhled.

I když spousta rostlin jedovatá není, kvůli jejich lákavému tvaru je i přesto doporučujeme umístit někam, kam se k nim domácí mazlíčci nedostanou.

Které rostliny jsou bezpečné?

Co tedy můžete pěstovat? Stále je toho spousta a ve všech kvalifikovaných prodejnách vám jistě poradí i podle podmínek, které jednotlivé rostliny vyžadují. Obecně však můžeme doporučit bylinky, které dětem určitě neublíží a zvířata naopak svým aromatem odrazují.

Pokud chcete potěšit své kočičí přátele, pak se hojně doporučuje šanta kočičí, která je pro ně zdravou drogou.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang