Znáte kotel na pelety? Budete překvapení

Vytápět rodinný dům není při dnešních cenách žádná legrace. Jak to udělat, aby peníze za topení takzvaně nelétaly komínem? Poradíme vám užitečné a finančně přijatelné řešení. Vsaďte na automatický peletový kotel.

Plyn i elektřina jsou rekordně drahé a investice do moderních technologií rozhodně není pro každou domácnost. Tepelná čerpadla a fotovoltaické panely na střechách domů jsou sice populární, ale pořízení může stát statisíce. Návratnost počáteční investice se tak počítá na desítky let.

Dřevěné pelety si oblíbíte

Hledáte jednodušší řešení? Určitě se můžete spolehnout na topení dřevem, které využívá stále víc Čechů. Pokud vás odrazuje pravidelné přikládání a práce s přípravou dřeva, máme pro vás dobrou zprávu. Jednodušší používání vám zajistí dřevěné pelety, které se používají v automatickém kotli.

Pelety se lisují z dřevěných pilin, které zůstávají po zpracování dřeva na pilách. Jde o ekologický a obnovitelný zdroj, který neobsahuje žádné chemikálie ani lepidla. V České republice se ročně vyrobí přes půl milionu tun pelet, takže není potřeba je odnikud dovážet.

Jak funguje kotel na pelety?

Když se podíváte na pelety, zjistíte, že jsou jedna jako druhá. Díky jejich jednotnému tvaru i velikosti umí kotel na pelety zajistit automatické přikládání. A tím výhody nekončí.Kotel obsahuje zapalovací patronu, která se během chvíle nažhaví a poté sama zahálí pelety. Nemusíte se tedy zdržovat s rozděláváním ohně, stačí stisknout tlačítko. Po zapálení začne kotel vytápět na požadovanou teplotu a neúnavně dodává na rošt hořáku přesně tolik pelet, kolik je potřeba.

Zásoba pelet je uložená v zásobníku, a dokud je dostatečná, nemusíte se o topení vůbec starat. Díky tomu se komfort vytápění přibližuje například plynovému nebo elektrickému topení. Čím větší je zásobník, tím delší je doba, kdy peletový kotel funguje zcela automaticky. „Velikost zásobníku si vybírá zákazník podle svých nároků a možností v technické místnosti,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP. „Když není prostoru nazbyt, máme kotle, které šetří místo a mají zásobník pelet nahoře. Větší zásobník může stát vedle kotle a vejde se do něj až 225 kilogramů paliva,“ dodává. Při takové objemu se o topení nemusíte starat až sedm dnů. 

S peletami bez práce

Jakmile se zásobník vyprázdní, jednoduše do něj nasypete novou dávku paliva. Pelety se prodávají v 15kilogramových pytlích nebo volně sypané. V obou případech je manipulace snadná. Na rozdíl od dřeva nemusí pelety vysychat. Hned z výroby mají ideální vlhkost, takže je můžete rovnou používat.A kolik jich za rok spotřebujete? To záleží hlavně na velikosti a stavu domu, protože tepelnou ztrátu stavby ovlivňuje několik věcí. Odborník nebo instalační firma spočítají vhodný výkon kotle. V průměrném domě se během topné sezóny protopí čtyři až pět tun pelet.

Pokud chcete mít spotřebu paliva co nejnižší, zaměřte se na účinnost kotle. Zatímco výkon se vyjadřuje v kilowattech a měl by odpovídat parametrům vašeho domu, účinnost by měla být co nejvyšší. „Naše kotle na pelety Biopel mini mají účinnost přes 90 procent. To znamená, že výborně využívají energii uloženou v peletách, a tím pádem jich spotřebujete méně,“ upřesňuje Ing. Roman Boczek z OPOP, kde se výrobě kotlů na pevná paliva věnují přes 60 let.

Vzdálené ovládání přes mobil

Další úsporu paliva zajistíte, když budete intenzitu vytápění měnit podle aktuálních podmínek. Není přes den nikdo doma? Snižte požadovanou teplotu a nastavte postupné zvyšování až na pozdní odpoledne. Změnilo se počasí a dům se ohřívá od slunce? Nechte kotel, ať se řídí podle venkovní teploty a přizpůsobí tomu topení. 

Díky vzdálenému ovládání přes internet můžete měnit nastavení kotle odkudkoli. Přes mobil zapnete i vypnete vytápění a upravíte teplotu. A pokud použijete čidlo venkovní teploty, budete mít doma vždy příjemné klima, aniž byste museli sledovat předpověď počasí.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang