Diabetik a péče o zuby

Onemocnění cukrovkou s sebou přináší také zvýšené riziko vzniku chorob dutiny ústní, zejména zubního kazu, onemocnění závěsného aparátu zubu (parodontu) a dásní. U diabetiků tato onemocnění nejen snáze vznikají, ale zároveň mívají i těžší průběh.

Zubní kaz, onemocnění parodontu i dásní je způsobeno bakteriemi. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi u diabetiků, zejména u těch, kteří nemají svoji cukrovku pod kontrolou, snižuje obranyschopnost organizmu. Přítomnost zvýšeného množství cukru v tělních tekutinách a tkáních usnadňuje infekci a zhoršuje možnosti organizmu, jak bakteriálnímu zánětu čelit. Jak o sebe pečovat?

V ústech každého člověka se nacházejí bakterie, kvasinky a plísně. Přítomnost cukru ve slinách je přitahuje a vytváří jim velmi vhodné životní podmínky. Pomnožené bakterie společně se zbytky potravy vytvářejí zubní plak. Při zvýšených hladinách cukru v krvi bývá cukr přítomen také ve slinách.

Rozkladem cukrů ze slin i ze zbytků potravy bakteriemi vznikají kyseliny, které pomáhají narušovat sklovinu na povrchu zubu. To podporuje a urychluje vznik i vývoj zubního kazu. Zubní kaz se může v některých případech vytvořit i při té nejsvědomitější péči.

Může se stát, že postižený sám o něm často ani neví. A dokonce nemusí být objeven, ani při kontrole před zrcadlem. Rovněž zubní lékař v některých případech objevuje skrytý kaz až na rentgenovém snímku.

Zvláštnosti u diabetiků

Je prokázáno, že diabetik reaguje zánětem na takové množství zubního plaku, které by u zdravého jedince žádné obtíže nevyvolalo. Také tvorba zubního kamene bývá v těchto případech urychlena a je žádoucí jeho pravidelné odstraňování. 

Není-li kámen včas odborným způsobem odstraněn, může vést, tak jako neošetřený kaz, k vážným potížím. Každý diabetik by měl navštěvovat pravidelně zubního lékaře, kterého si zvolil. Včas provedené odborné ošetření bývá důležité.

I přes svědomitou vlastní a odbornou péči se může ukázat nezbytnost stomatochirurgického řešení, například resekce hrotu kořene odumřelého špičáku, jenž je zdrojem ložiskové infekce a přitom by po ošetření byl vhodným pilířem ke zhotovení můstku, nebo léčebný zákrok při těžkém a bolestivém prořezávání zubu moudrosti.

Za chirurgický výkon je třeba považovat i tu nejjednodušší extrakci zubu, což vyžaduje ze strany pacienta s cukrovkou jistou předoperační přípravu. Ta spočívá v tom, že si po několik dnů před plánovaným výkonem bude glukometrem kontrolovat hodnoty glykemie.

Naměřené hodnoty by měly být co nejblíže k normálním hodnotám či vytyčeným léčebným cílům. Situaci je vhodné vždy předem konzultovat s ošetřujícím diabetologem. Optimální kompenzace cukrovky má význam i po provedení výkonu, neboť urychluje průběh hojení.

Navrhne-li ošetřující stomatolog pacientovi s cukrovkou protetické řešení, neměl by se tomu bránit. Korunka z kovu, keramiky či jiného vhodného materiálu může o dlouhá léta prodloužit dobu, kdy poškozený zub bude ještě plnit svoji funkci. Pevný můstek nebo částečná či celková snímatelná protéza zároveň usnadní příjem a zpracování potravy.

Zubní náhrady stejně jako zuby vlastní vyžadují péči. Kdo má korunku, můstek či protézu, musí dbát o jejich důkladné očištění od zbytků potravy.Čas od času je třeba ošetřujícího lékaře požádat také o kontrolu. Správně zhotovená korunka by svými okraji měla pokrývat zub až pod dáseň. Ovšem ta může z různých příčin ustoupit a na obnaženém krčku zubu vzniká zubní kaz.

Kovová korunka jako součást můstku se může poškodit, přetížením se mohou ulomit členy přemosťující mezeru po vytažených zubech atd. Můstky či protézy, které po nasazení plně vyhovovaly, po letech již neodpovídají věkem či nemocí změněným poměrům v dutině ústní a jejich další používání může vyvolat nepříjemné až bolestivé pocity, obtíže při jídle, záněty a jiné, někdy závažné chorobné změny.

Snímatelnou náhradu, která již nevyhovuje nebo se poškodí, zubní lékař posoudí z hlediska možnosti a účelnosti úpravy či opravy a je-li neopravitelná, navrhne zhotovení nové.Při vyšetření dutiny ústní nachází zubní lékař kaz i v chrupu zcela zdravého člověka. Ještě častěji ho nalézá u lidí trpících cukrovkou.

Preventivní prohlídka ve stomatologické ordinaci se zpravidla doporučuje jednou ročně, avšak diabetik by se jí měl podrobit v půlročních intervalech. Při bolesti zubu, zánětu dásně či slizniční výstelky dutiny ústní by pochopitelně neměl otálet, ale navštívit zubního lékaře ihned.

Možná vás napadne, zda nejsou tak časté kontroly zbytečné? Nejsou. Neodůvodněný odklad může mít totiž nepříznivé následky, například zubním kamenem způsobený akutní zánět dásně přejde v chronický, nebo téměř nepatrný povrchový zubní kaz se prohloubí či zub včas neošetřený se rozbolí nebo odumře.

Včasným ošetřením zubů lze předejít zasažení nervu zubu zánětem, jeho odumření či vytvoření váčku a plně obnovit funkční schopnost chrupu. V případě, že nemocný trpí bolestí, je pochopitelně nutné přistoupit především k odstranění její příčiny .

Za normálních okolností je správné ošetřování chrupu zahájit likvidováním plaků ulpívajících na zubech a zubního kamene, který zasahuje často až pod okraje dásní. Sanace pak pokračuje plánovitě, postupným ošetřením zubů napadených kazem, extrakcí těch, které již nelze zachovat a končí v případě potřeby zhotovením pevných nebo snímatelných zubních náhrad.

Jak by měl diabetik správně o zuby pečovat?

Pečlivá a pravidelná péče o zuby i ústa je u diabetika velmi důležitá. Zuby je třeba čistit po každém jídle i po sladkém nápoji, aby byl co nejdříve ze zubu odstraněn plak. Užívejte středně tvrdý zubní kartáček s nestejně dlouhým vlasem nebo s vlasem ze dvou různých materiálů.

Jaký je nejlepší tvar rukověti, aby bylo čištění co nejúčinnější, vám jistě poradí váš zubní lékař nebo zubní hygienistka. Je nutné čistit vnější, vnitřní stranu zubů i žvýkací plochy. Kartáček nakloňte do úhlu asi 45° proti linii dásní a zuby jemným tlakem a krouživým pohybem čistěte.

Jsou vypracovány různé techniky správného čištění chrupu, které vám jistě ochotně předvede zubní lékař. Pokud není možné si po jídle zuby vyčistit, je vhodné ústa vypláchnout vodou, použít žvýkačku bez cukru nebo sníst mrkev. Někteří zubní lékaři doporučují čistit také hrubou horní plochu jazyka, dají se zakoupit k tomu určené škrabky.

Jednou denně je užitečné použít zubní nit k odstranění bakterií z mezizubních prostorů. Na trhu jsou k dostání různé typy zubních nití. Voskovaná zubní niť je vhodná pro začátečníky, protože se snadno do mezizubních prostorů zavádí. Nevoskovanou zubní nití se mezizubní prostor a přilehlé plochy zubu lépe zbaví plaku.

Pokud to anatomické poměry umožňují či přítomnost můstku, korunek, fixních rovnátek v ústech vyžaduje, je nutné používat speciální kartáčky k čištění mezizubních prostorů.Diabetik by měl ve vlastním zájmu informovat svého zubního lékaře o tom, že trpí cukrovkou. Jak bylo uvedeno výše, je žádoucí nechat si každých šest měsíců důkladně vyšetřit chrup a dutinu ústní.

Mimo tyto preventivní kontroly bývá vhodné navštívit svého zubního lékaře, jestliže: se objeví krvácení z dásní při čištění zubů nebo při jídle; jsou-li dásně citlivé, napuchlé nebo se mezi zubem a dásní objevuje hnis; umělý chrup nebo můstky vám přestávají sedět; se objeví trvalý zápach z úst nebo nepříjemná pachuť v ústech; vás zuby či dásně bolí.

Pokud jste léčeni léky zvyšujícími produkci vlastního inzulinu či injekčně aplikovaným inzulinem, pak je nezbytné termíny zubních ošetření domluvit tak, aby nenarušovaly rozvrh jídla. Jestliže po zákroku nebo před zákrokem nesmíte nějakou dobu jíst, je třeba tuto situaci předem konzultovat se svým diabetologem. Kontrola krevního cukru před a po návštěvě zubního lékaře je na místě.

Správná péče o zuby a dutinu ústní spolu s dodržováním diabetické diety a léčebných opatření vedoucích k uspokojivým hladinám cukru v krvi je nejspolehlivějším způsobem, jak předcházet infekčním onemocněním dutiny ústní.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang