Hummus od princezny

Asja Mejtuv vyrábí tuhle původně levantskou pochoutkou pod značkou Hummus princess. Podnikat začala teprve před pár měsíci, poté, co se ocitla na mateřské se synem Davidem. Časopis ELLE označil její hummus jako „ten nejlepší ve městě“.

Známe se opravdu dlouho, ale nikdy by mě nenapadlo, že začneš vyrábět vlastní hummus. Nechutnal ti žádný, co je k dostání v Praze?

Přesně jak říkáš, v době kdy jsem s tím začala, jsem v Praze žádný srovnatelný hummus nenašla. S vařením oblíbených jídel je to ale vždycky tak – každému chutná to, na co je zvyklý od maminky a nikdo mu to nevymluví. Obzvlášť u hummusu je debata nad tím, který je ten pravý velmi žhavá. Současná hummusová situace je tady už trochu jinde, ale pořád mi ten vlastní chutná nejvíc.

S podnikáním jsi začala po narození syna. Jak se dá takový „gourmet start-up“ zvládnout s mateřstvím?

Tohle je hodně individuální pro každou mámu, ale mně připadalo, že mateřství je právě ta nejpříhodnější doba na rozjezd něčeho nového a na experimentování. Taky najednou jsem nemusela denně chodit do práce a také jsem na pár měsíců mohla neřešit finance.

Zní té jako klišé, ale narození dítěte člověku fakt zpřehází život, je to neuvěřitelný zážitek a zkušenost. Zároveň jsem ale měla pocit, že jsem v „bezpečí” mateřské dovolené, nemusím nikomu nic dokazovat (už jsem uspěla jako máma), a tím pádem bez nátlaku najednou jde všechno samo.

Z čeho máš v rámci Hummus princess největší radost?

Zájem lidí o kvalitní a udržitelné jídlo, který je pořád větší a tak nějak bezprostřednější. Moc ráda se se svými zákazníky setkávám, mluvím, nabízím ochutnávky a samozřejmě také sbírám pozitivní ohlasy.

Kde všude si můžeme tvůj hummus koupit?

Momentálně dodávám v Praze do kavárny Kumbál na Letné, do samoobslužné kuchyně v Impact Hubu na Smíchově, do čítárny Skautského institutu na Starém Městě a do kafetérie v officovém parku Classic 7 v Holešovicích.

Doufám, že hummus-pointů bude časem přibývat, ještě třeba nemám pokrytý Karlín a Vinohrady. Jde to pomalým tempem, všechno od marketingu po razítkování etiket si dělam sama, když dítě dovolí. Hummus pak každý týden vlastnoručně rozvážím (většinou s kočárem).

Kam si přeješ svou značku posunout?

Nevím jestli posouvám já značku, nebo spíš ona posouvá mě. Všechno to vzniká tak trochu náhodou a ta vlna dobrých náhod a šťastných setkání mě hlavně ukazuje, že všechno je o lidech a komunitě, kterou člověk kolem sebe má. Díky Hummus princess jsem zjistila, že moje komunita, ať už je to moje rodina nebo okolí v širším smyslu, je zdravá a funkční a to je neuvěřitelně posilujicí poznatek.

Pokud se to i nadále bude takto dařit, ráda bych rozšířila svoje portfolio příchutí (teď s tím začínám experimentovat) a samozřejmě také počet odběratelů. Třeba jednou otevřu i nějaký stálý hummus bar, nejen pop-up kitchen.

Hummus princess, Sushi Queen, máš pocit, že ženy ovládnou české start-upy s jídlem?

To je moc hezké, že se do toho holky hrnou! Moc všem fandím. Ale vážně, nevnímám to tak, že by v gastronomických start-upech dominovaly ženy, řekla bych, že je to vyvážené. Pro nás je gastro možná fyzicky náročnější, o mužích se zase říká, že umí líp vařit. Si nevybereš.

Co je ale důležité: zatím jsem se v prostředí začínajících gastro a jiných projektů u nás setkala s neuvěřitelnou otevřeností, nápomocností, přátelskostí a pocitem pospolitosti a to mi připadá na tom všem úplně nejlepší. Možná se ještě vezu na vlně štěstí začátečníka.

Jednou jsem se v Izraeli humusem předávkovala, nebojíš se, že se ti stane to samé a pak ho nebudeš už chtít připravovat?

Fakt? A mělas ten můj? Dělam si legraci, ale opravdu se mi to ještě nestalo. Naopak přítel brblá, když jdu do kuchyně a udělám jen objednávky a nic pro nás na doma. Zatím jsme se nepřejedli a snad to vydrží. To by mě mrzelo, hummus je zdravý!

Hummus princess pop-kitchen se koná od 27.2. do 3.3. v Kavárně, co hledá jméno!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang