Kombucha pro posílení imunity

picture-29-1369836218-2740673

V tomto období chřipek, viróz a různých nachlazení není od věci zaměřit se na prostředky, které posilují imunitu člověka. Na trhu je dostupná celá řada jak chemických preparátů, tak i pilulek na přírodní bázi, ale co třeba vyzkoušet takovou kombuchu?

Kombucha překvapí svými účinky.

Co je to kombucha

Kombucha je lidově řečeno čajová houba. Z biologického hlediska to však není zcela správné označení – je to symbióza rozmanitých kvasinek, řas a jiných mikroorganismů. Kombucha je prastarým domácím léčivým prostředkem, který obsahuje cenné bioaktivní látky.

Proč kombuchu pít?

Kombucha má antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích) a imunostimulační účinky.

Odstraňuje jedy z organismu, povzbuzuje a harmonizuje látkovou výměnu (metabolismus), čímž přispívá k pročištění organismu, uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, reguluje trávení, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Jak kombucha „funguje“

Mezi jednotlivé komponenty kombuchy patří: kyselina glukoronová, kyselina mléčná a další kyseliny (octová, vinná, citronová aj.), enzymy, vitamíny, minerály, kvasinky, polysacharidy, kofein a alkohol (ačkoli se to někomu může zdát divné, alkohol je v malých dávkách příznivý pro lidský organismus).

Příznivé účinky kombuchy

Odborná literatura (např. Anita Hessmann-Kosaris: Zázračná kombucha, 2002) uvádí celou škálu příznivých účinků na organismus.

Kombucha léčí či zmírňuje tyto nemoci:

  • artritida
  • aterioskleróza
  • bolesti hlavy a údů
  • cukrovka (působí jako profylaktikum)
  • dna
  • duševní poruchy
  • furunkulóza
  • hemoroidy
  • kloubový revmatismus
  • kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje)
  • ledvinové kameny
  • mandle (záněty – doporučuje se kloktat kombuchový nápoj), menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus)
  •  nervozita
  •  nervové poruchy
  •  plísně
  •  podráždění žaludeční sliznice
  •  rakovina (jako prevence i léčba, obzvláště v raném stadiu, jsou však doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů, kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu)
  •  stres
  • vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár
  •  skleróza multiplex
  • trombóza
  •  únava
  • úplavice
  •  vysoký krevní tlak
  •  zácpa
  •  záněty (vnitřní i vnější)
  •  zažívací potíže
  • žaludeční potíže

Jak si nápoj z kombuchy připravit

Nejprve je nutné sehnat si samotnou houbu – lze ji nalézt v obchodech se zdravou výživou, nebo se poptejte u známých či se jukněte na internet, jestli někdo houbu nedaruje či nenabízí za poštovné (takto jsem ji sehnala já).

Pak už potřebujete velkou skleněnou láhev (zavařovačku apod.), dřevěnou vařečku, plastové (umělohmotné sítko), kousek plátýnka a pevnou gumičku. Nejprve si uvaříte čaj – na 1 l 2 čajové lžičky sypaného černého čaje (prý je lepší kombinovat se zeleným čajem, ale to nemám vyzkoušené) a přidáte 2-4 vrchovaté lžičky cukru. Promícháte dřevěnou vařečkou a necháte vychladnout.

Vychladlý čaj nalijete přes plastové sítko do lahve, ve které bude kombucha kvasit, přidáte houbu, kterou jste umyli ve vlažné vodě, a sklenici uzavřete kouskem plátýnka a zavážete gumičkou – pevně, aby se ke kombuše nedostaly octomilky nebo malé mušky.

Na 8-10 dní dáte na stinné teplé místo, které pravidelně větráte, kde se nekouří a nevaří a až získá nálev jantarovou barvu, je hotový.

Houbu z nálevu vyjmete, opláchnete pod vlažnou vodou, vložíte na talířek a nápoj promícháte a scedíte přes plastové sítko do petlahví. Láhve si uložte do lednice a před každým použitím s nimi mírně zatřepejte. Sklenici z nálevu vymyjte horkou vodou bez saponátu a postup s novým nálevem zopakujte.

Tip: Podívejte se na recepty z kombuchy.

Doporučované množství kombuchy:

  • cca 0,1 – 0,5 litru denně, při nemoci klidně 1 litr (omezujícím faktorem je hlavně odvodňování organismu)
  • nejlépe ve 3 dávkách – ráno nalačno, v poledne po jídle, večer před spaním (ale je to spíš jedno)
  • zpočátku méně, postupně zvyšovat
  • podporuje vylučování (a tedy dehydruje), pít víc vody!
  • není vůbec nutné pít kombuchu samotnou, naopak je chutné ji přidávat do různých džusů, čajů nebo některých alkoholických nápojů
  • občas udělat přestávku, aby si tělo nezvyklo (např. 1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců)

Je třeba myslet na to, že kombucha není zázračný všelék, pomáhá tělu, aby si pomohlo samo. Má blahodárné účinky na náš organismus – reguluje látkovou výměnu a posiluje obranyschopnost imunitního systému.