Streetwear – odkud tato pouliční móda pochází

Jestliže máte rádi uvolněný a zároveň energický styl oblékání, zkuste si do svého šatníku pořídit oblečení v tzv. streetwearovém stylu. Jestliže nevíte, kde se tento fenomén vzal, rádi vám o něm povíme více. Na následujících řádcích se tak dozvíte, kde se u nás streetwearová móda vzala a také to, jaké oblečení ji definuje. Čtěte a pojďte se inspirovat společně s námi.

Odkud se vzala streetwearová móda?

Streetwearová móda má kořeny v subkultuře surfařů, basketbalistů a skejťáků. Postupem času se rozrostla o prvky hip hop módy a také haute courture. Pouliční móda se stále vyvíjí, jedná se totiž o poměrně mladý styl, který je energický a v pohybu. Původ tohoto fenoménu sahá na přelom 70.-80. let dvacátého století.

Se streetwear stylem je spojený designer surfů Shawn Stussy, který začal v americkém Los Angeles vyrábět trika s potiskem. Trička pak označil logem, která byla i na jeho prknech. První nabízel Stussy trika na kapotě svého auto, později je prodával do butiků. Tím jeho trika získala exluzivitu a začala se úspěšně prodávat. 

Streetwearovou módu definuje ležérnost, vzdušnost a pohodlí. Nikde nic nesmí tlačit, ani stahovat. Základem jsou kvalitní tepláky. Není tedy divu, že si prvky streetwear našly cestu i do sféry módy pro děti.

Jaké oblečení je typické pro streetwearovou módu?

Streetwearová móda je především velmi pohodlná. Zaměříme-li se na modely oblečení, můžeme v streetwearových kolekcích najít takové kousky, jako jsou tepláky, mikiny s kapucí či celé trendy teplákové soupravy.

Dále najdeme v kolekcích oblíbených streetwearových značek i volná trička s potiskem a pohodlné šortky v regular fit střihu. Nechybí ani denimová móda. In jsou především džíny s roztrhanými koleny ve volnějším střihu. Aby byl váš urban outfit vyšperkovaný do posledního malého detailu, bylo by dobré, abychom měli přehled o módních barvách pro danou sezónu.

A jaké barvy streetwearového oblečení budou hrát letos prim? V letošní sezóně neuděláte chybu se streetwearovým oblečením v přírodních a v pastelových odstínech. Vyhýbat se pak nemusíte ani černé nebo bílé klasice. Černá a bílá jsou barvy univerzální, které z módy nevychází.

Jejich výhodou je i to, že černé a bílé kousky snadno sladíte s dalším pestrobarevným oblečením nebo s urban doplňky se vzory a s motivy. In budou ty zvířecí a květinové. Pro pouliční styl jsou však typické i klasické kostky. Letos bude trendy např. károvaná volná košile s knoflíky, která se do módy cyklicky vrací.

Jaké módní doplňky a boty můžeme zakomponovat do outfitu v streetwearovém stylu?

Zaměříme-li se na obuv, jsou pro streetwearový styl typické sneakersy a tenisky různého typu. Ty mají výborně odpruženou podrážku, která musí perfektně tlumit dopady chodidel při kontaktu se zemí. Sneakersy v pouličním stylu by měly mít i odolný svršek. Chodidla musí v teniskách dobře dýchat.

Na trhu jsou kousky v nízkém i v kotníčkovém provedení. Nechybí modely sneakersů na vyšší platformě. Jistě si tak vyberete z nabízených modelů streetwearových kecek ty pravé i vy! Co se týče módních doplňků, vedou ležérní tašky přes rameno a tzv. městské batohy. Ty mohou být jednobarevné i vícebarevné. Typický je pro ně zejména potisk. Ten může být opět malý, ale i maxi.

Vždy tak bude záležet na vás a na vašem jedinečném vkusu. Na hlavu si můžete nasadit módní klobouk v bucket stylu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang