Pořiďte si spolehlivý vůz s cenovkou do 200 000 Kč

V dnešní finančně náročné době asi nikdo nechce doma auto, u kterého každou chvíli hrozí mimořádný servis za desítky tisíc. Vybrali jsme pro vás 3 relativně mladá, úsporná a málo ojetá auta, se kterými neuděláte chybu.

Těžká doba si žádá úsporná opatření

Dnešní doba volá po skromnosti. Nikdo nedokáže říct, co bude za půl roku s cenami energií a základních potravin. Kdo nyní potřebuje koupit auto a nemá na nové, není zrovna v nejlepší situaci.

Ceny ojetých vozů vystřelily vzhůru vzhledem k dlouhým čekacím lhůtám na nová auta. S rozpočtem do 200 tisíc korun a požadavkem na úsporný provoz rychle zapomeňte na prémiové vozy či velká SUV. U těch vás opravdu levný provoz nečeká.

V následujících řádcích vám představíme 3 nejlepších auta s nájezdem do 50 tisíc km a s cenovkou do 200 tisíc Kč. Dalším kritériem pro výběr je dobrá dostupnost a solidní cena náhradních dílů. Jde především o menší vozy s jednoduchými benzinovými motory, které splňují dnešní emisní normy.

Suzuki Swift 1.2 VVT

Suzuki Swift páté generace patří mezi nejlepších kompaktní auta na trhu. Suzuki kombinuje spolehlivost, nízké provozní a servisní náklady. Tohle auto lze doporučit všem řidičům, kteří hledají levný a spolehlivý provoz automobilu a příjemné svezení.

Menší čtyřválec o objemu 1,2 l není zase takový lenoch, jak by se mohlo zdát. Dost možná má Suzuki vůbec nejlepší motor v téhle objemové třídě. Má dobrou pružnost, nebojí se otáček a lehkému vozu dává solidní dynamiku.

To vše při spotřebě kolem 6 litrů na 100 km. Pokud budete dodržovat servisní intervaly (olej „po patnácti“, svíčky každé tři až čtyři roky), nebude po auto chtít další větší investice několik let.

V rozpočtu do 200 000 Kč lze sice najít také verzi Swift Sport s motorem 1.6 l, ale velmi pravděpodobně bude mít hodně najeto. Dvanáctistovka v této cenové hladině může mít najeto málo, klidně i do 30 000 km.

Škoda Citigo

Český král levných aut může být pořád dobrá investice. V případě, že vám stačí malé auto, může být Citigo zcela plnohodnotným vozem denní služby. V předu je místa dost a přežít to jde nějakou chvíli i vzadu.

Ani jízdní vlastnosti a komfort nejsou zdaleka tak špatné, jak by se mohlo zdát. Škoda Citigo je prostě takový VW Brouk moderní doby. Umí toho mnohem víc, než byste čekali od malého levného vozu.

Citigo je spolehlivý a odolný vůz, který však má jedno slabé místo. Konkrétně jde o slabší ochranu proti korozi v zadní části vozu, hlavně kolem podběhů a blatníků. Škodovka totiž do základu nedávala plastovou ochranu a odletující štěrk bohužel udělá své.

Pokud však máte štěstí na Citigo s kryty podběhů a nemá načaté plechy, není se čeho bát. Hledáte-li provozně nenáročné auto pro pohyb na krátké vzdálenosti, musíme nejmenší Škodovku jen doporučit.

Na trhu s ojetinami nejčastěji najdete litrový tříválec 1.0 MPI s výkonem 44 kW. Silnější 55kW verze se vyplatí jen v případě, že máte auto i pro dálniční provoz. V běžném režimu jedou oba motory dost podobně.

Opel Corsa 1.2

Minulá Opel Corsa je docela povedený vůz pro městský provoz s minimálními náklady. Jednoduchý motor 1.2 16V se hodí do města i kratší přesuny po rychlostních silnicích. Při dodržení základních servisních intervalů vás čeká dlouhá společná cesta životem.
Corsa nabízí výbornou antikorozní ochranu a dobrou bezpečnostní výbavu. Pokud však budete chtít Corsu s příplatkovou výbavou, jako je např. vyhřívanými sedadly a volantem, smiřte se v rozpočtu do 200 tisíc s vyšším nájezdem.

Zdroj obrázku: Opat Suvi / Shutterstock.com

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang