Jak vybrat osvětlení do bytu podle místností

Kdo má alespoň trochu cit pro design a interiér, ví, že na světlech záleží. Protože nejde pouze o to, aby vám na stropě něco svítilo a vy se trefili do dveří. Správný výběr a rozmístění svítidel zajistí nejen dostatečné prosvícení celého objektu, rovněž udělá zázrak se samotným vybavením.

Díky správnému osvětlení dokážete rozzářit barvy bytových doplňků, necháte vyniknout výjimečné kousky nábytku a určíte celkovou atmosféru vašeho obydlí. Pojďte si s námi přečíst, jak správně vybrat svítidla do bytu.

Vnitřní osvětlení bývá velmi často opomíjeno a jak už jsme naznačili, je to škoda. V tomto článku si uvedeme, jakým způsobem vybírat svítidla podle místností, které v bytě máme. Na trhu je nepřeberné množství různých druhů světel, a proto je potřeba věnovat se každé místnosti zvlášť.

Světlo do obývacího pokoje

Obývací pokoj slouží především k odpočinku, relaxaci a trávení příjemných okamžiků se svou rodinou. Abychom dosáhli příjemné atmosféry, je dobré v obýváku zkombinovat dva druhy svítidel – centrální, tlumené světlo a reflektorové osvětlení.

Pro zajištění pocitu útulnosti nám poslouží reflektorové osvětlení, kterého dosáhneme i klasickou stojací lampou. Ta může být umístěna do kouta, kde trávíme čas prací či relaxací u dobré knihy. Obývací pokoj je pak dobré doplnit velkým centrálním světlem, které díky svému tlumenému světlu dopřeje všem obyvatelům příjemný čas na pohovce. 

Stejně jako světlo je důležitá i barva stěn. Pokud se tedy někdo pustí do malování bytu, měl by vědět, jaké barvy se do kterých místností hodí.

Světlo do kuchyně

Jestli byste měli některé místnosti věnovat zvláštní pozornost, je to právě kuchyně. V kuchyni každý dobrý kuchař potřebuje dobré světlo, aby měl dostatečné podmínky pro práci. Téměř v každé kuchyni najdeme nasvícenou pracovní desku pomocí bodových světel či LED pásků. Pro doplnění by v kuchyni neměla chybět kvalitní závěsná svítidla, aby bylo na vaření vidět dobře ze všech úhlů. 

Světlo do ložnice

Svítidla v ložnici by měla být volena stejně jako do obývacího pokoje. Zde se ale nemusíte bát vybírat tlumenější světla, která příjemně unaví. Do ložnice je vhodné vybírat centrální zápustné světlo, které se zapustí do stropu a není vidět. Oblast okolo postele doporučujeme z každé strany obdařit stolní lampičkou. Pokud si potrpíte na pěkné a moderní prostředí, nebojte se zaexperimentovat a do lampiček pořídit krásné designové žárovky.

Světlo do koupelny

Osvětlení do koupelny je nutné vybírat specificky. Vzhledem ke ztíženým podmínkám v této místnosti (voda, pára), je třeba vybírat světla, která jsou přímo určená pro umístění do koupelny. V koupelně by nemělo chybět žádné osvícení zrcadla, ať na sebe dobře vidíte. Obecně se doporučuje volit studená světla, která jsou vhodnější pro úpravy před zrcadlem.

Osvětlení chodeb

Světla v chodbách jsou často opomíjena, ale kdo je má, ví, jak moc důležitá jsou. Do chodeb byste měli volit orientační světla, která vám v případě že je tma pomohou bez obraženého palce dojít bezpečně tam, kam potřebujete a zbytečně vás nepodráždí. Každý to přece dobře známe. Vzbudíme se v noci, protože jsme z krásného snění dostali žízeň. Vstaneme z postele, vyjdeme z ložnice a jen co rozsvítíme světlo, máme pocit, že nám slunce vypálilo zornice. Do chodeb jsou rovněž velmi oblíbené světlovody, které ve dne vedou denní světlo i do zatemněné místnosti.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang