Zajíc s mysliveckou omáčkou – nejlepší recept
Zajíce očistíme, omyjeme a naporcujeme. Slaninu nakrájíme na špalíčky, porce masa prošpikujeme a osolíme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme jalovec, celý pepř, bobkový list, červené víno, ocet a med. Maso vložíme do marinády a necháme je marinovat alespoň 24 hodin.
Pak zajíce přiklopíme a pečeme i s marinádou asi 70 minut. Podle potřeby maso podlévám, případně podléváme vývarem nebo vodou. Ke konci pečení odklopíme a dopečeme doměkka. V kastrolu rozehřejeme máslo a olej. Mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme. Zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem a vínem. Přidáme koření a na mírném ohni uvaříme zeleninu doměkka. Pak ji propasírujeme a dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vmícháme zavařeninu a zjemníme ji smetanou.
Suroviny
1 zajíc 100g slaniny
sůl
Marináda
200g kořenové zeleniny 15 kuliček jalovce 1 lžička celého pepře 6 bobkových listů 300 ml červeného vína 100 ml vinného octa
1 lžíce medu
Omáčka
120g másla 3 lžíce oleje 1 mrkev 1 petržel 1/2 celeru 1 cibule 2lžíce hladké mouky 800 ml zvěřinového nebo hovězího vývaru 200 ml červeného vína 4 bobkové listy 4 zrnka jalovce špetka tymiánu sůl mletý pepř 120g rybízové nebo brusinkové zavařeniny 150 ml smetany (33%)