Vyrobte si domácí šunku v šunkovaru. To bude lahůdka!

(PR) Vzpomínáte si, jaká to byla dobrota, když jste si jako děti zakously čerstvý rohlík s voňavou šunkou? Že už šunku nepapáte, protože není taková, jaká bývala? Lenost stranou a pojďte si vyrobit šunku domácí! Pomocí šikovného šunkovaru to rozhodně zvládnete.

Můžete pročíst hodně a hodně obalů od šunek, abyste se pokusili najít tu nejlepší. S vysokým obsahem masa, s minimálním počtem vody, soli a dalších přídatných látek (neboli éček). Není to ale úkol snadný. Jestli si chcete opravdu na šunce pochutnat, nezbude nic jiného, než si ji vyrobit doma.

Není to přitom tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Odměnou vám přitom bude šunka z kvalitního masa. Budete přesně vědět, jaké suroviny jste použili. A což teprve, když takovou vlastnoručně vyrobenou šunkou poctíte návštěvu – třeba vyrobíte poctivé šunkové rolky… Mňam. Ale nepředbíhejme.

Postup výroby domácí šunky

Zajděte k řezníkovi a kupte si dobré a kvalitní maso. Na šunku se nejlépe hodí vepřová kýta. Šunku si ale můžete pochopitelně vyrobit i z masa kuřecího nebo krůtího. Kromě toho budete potřebovat také sůl a vodu (na 1 kg vepřové kýty asi 20 g soli a 100 ml vody).

Vepřovou kýtu očistěte a nakrájejte na větší kostky, menší část na menší kousíčky. Přidejte do mísy, zasypte solí a rukama pěkně propracujte. Postupně přilévejte vodu. Směs vložte do sáčku a nechte v lednici odležet asi den či dva. Poté vložte do šunkovaru a podle návodu uvařte (zpravidla do dvou hodin je uvařená). Uvařenou šunku nechte vychladnout a poté už můžete servírovat! Receptů, jak vyrobit domácí šunku najdete na internetu celou řadu. Určitě si ale najdete svůj vlastní způsob, jak připravit tu nejlepší domácí šunku.

Šunkovar – šikovný pomocník pro výrobu šunky

Šunkovar je v případě přípravy domácí šunky vítaným pomocníkem. Šunku lze sice připravit i bez něj, ale výsledek nebývá takový.  Navíc tento šikovný přístroj vám velmi usnadní práci. Jak vlastně pracuje?

Šunkovar si představte jako nádobu válcovitého tvaru, kterou naplníte směsí (vepřová kýta se solí apod.), vložíte ji do vodní lázně a vaříte. Výhodou šunkovaru je skutečnost, že při vaření maso stlačuje, vyvíjí určitý tlak, takže se vše dobře spojí a výsledkem je skutečně nádherná domácí šunka.

Štítky: domácí šunka, recept, šunka, šunkovar, výroba