Bylinková sůl, pepř a cukr – jak vyrobit, zkušenosti

Určitě milujete vaření a dobré jídlo. Jinak byste nečetli blog CoJime.cz. A pokud patříte ke skutečným gurmánům, určitě rádi zkoušíte nové chutě a vychytávky do kuchyně. Pravda, bylinkové soli nejsou nový vynález, ale mohou dát vašemu vaření zcela nový rozměr.

Bylinkové soli, ochucený pepř nebo cukr pozvednou vaše vaření o stupeň výš. Jejich příprava je jednoduchá, efekt nezapomenutelný. Takže si zajděte pro dobré koření, prohledejte zásoby vlastních sušených bylinek a pustíme se do toho.

Citronový pepř

Potřebovat budete kůru asi ze čtyř citronů (samozřejmě si sežeňte takovou, která není chemicky ošetřena) a čtvrt hrníčku čerstvě umletého pepře a asi polévkovou lžíci soli. Kůru nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s pepřem i solí.

Předehřejte troubu na nejnižší stupeň a rozprostřete směs na pečícím papíru. V troubě je potřeba směs vysušit, což může trvat kolem hodinky. Pravidelně směs kontrolujte a podle potřeby prohrábněte. Když je směs suchá, umelte ji v mlýnku najemno. Používejte na grilované maso, zeleninu a k ochucení dalších pokrmů.

Bylinková sůl podle chuti

Bylinkovou sůl můžete umístit v hezké dózičce na stůl a dochutit si těstoviny nebo jiné jídlo. Její příprava je opravdu jednoduchá. Potřebovat budete směs bylinek (asi 5 lžiček) – můžete použít různé druhy, které namícháte, nebo jen jeden typ bylinky.

Vhodné jsou tyto bylinky: oregano, bazalka, tymián, saturejka, šalvěj, kopr…. Kromě sušených bylinek si připravte lžičku mletého muškátového oříšku a asi šálek mořské soli. Bylinka nadrťte, smíchejte se solí a muškátovým oříškem. Bylinková směs je připravena k použití.

Skořicový cukr

Všimněte si, že dnes postupujeme od nejtěžšího k nejjednoduššímu. Příprava skořicového cukru je opravdu snadná. Potřebovat budete čerstvě namletou skořici a třtinový cukr. Ingredience smíchejte a dejte do cukřenky. Používejte ke slazení nápojů nebo při pečení moučníků.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang