Vepřové Kolínko A Naložený žebírka

Minulý týden jsem slíbila kolínko, tak jsem ho koupila, povařila asi 2 hodinky, potom trochu přes kůži nařezala a do zářezů nastříkala směs piva, chilli a medu.

Pekla jsem asi 1,5 hodiny.

Při minulém kolenu jsem musela svatosvatě přísahat, že to příští manžílkovi oberu.

Podávala jsem s cibulí, ajvarem, domácí hořčicí, křenem, okurkou a kysaným zelím. k tomu domácí ještě teplý chleba a dobrou chuť.

Tento týden jsem se chystala dělat žebra. To je tady v Brně trošku problém, protože skoro každý řezník pod pojmem žebra chápe takovou ,,masovou“ kost, která už maso absolutně neviděla, prostě je to na kost seřízlý.

Zkusila jsem teda zajít k jednomu ošuntělýmu řezníkovi, kterej mi už dřív vyšel vstříc. Je na Cejlu. Zvenku to vypadá těžce předpotopně, ale maso dělí způsobem jako asi nikdo jinej, aspoň v Brně. Má tam i celé prasečí nohy i s kůží a kostí, na kolečka nakrájenou celou kýtu i s kostí a podobný věci.

Chtěla jsem od něj teda žebra na kterých bude maso. nabídl mi nízkej bůček, že mi seřízne od kůže, rozsekne na dvě půlky žeber, abych mohla pohodlně porcovat. To, co byl pro mě momentálně odpad, jako takovej ten konec bůčku a kůže si prostě nechal a na váhu mi hodil jen to, co mi fakt prodával, to jsem ještě neviděla. A abych nezapomněla- za cenu normálního bůčku s kostí, tak jak ho prodával normálně 74 Kč/kg

Doma jsem si maso rozdělila po dvou žebrech a dala se do přípravy marinády. Chtěla jsem tam pivo a mělo to být pálivý. Jednoduché požadavky. Ta pálivost se mi nějak nedařila vyladit, furt se mi to zdálo málo.

Do marinády jsem v takové té nádobě k tyčáku rozmixovala- česnek, cibuli, zázvor, chilli papričku(moc nepálí), lžíci medu, lžíci harisy z Tunisu(pálí extra), vše zalila pivem a promixovala znovu

Žebírka jsem měla naložených asi 30 hodin.

Včera jsem žebírka vyskládala na plech, podlila, zakryla alobalem a pekla asi 1,5 hodiny. pak jsem přeskládala do pekáčku a nechala asi 30 minut na 200* odkryté a pak ještě asi 15 minut odkryté na horkovzduch s grilem na 220*.

Mezitím jsem je tak 4x potřela zbylou marinádou

Nachystala jsem si ajvar, hořčici, kečup, cibuli, okurek a křen

Mohla jsem servírovat

Podávala jsem s domácím chlebem

A takhle krásně se to slouplo z kosti

Mimochodem nakonec to pálilo celkem dost ohňově 🙂