Vepřové kolínko a naložená žebírka – recept

Jak by řekl nejeden chlap, masa není nikdy dost. Vepřové koleno a naložená žebírka sice nepatří k rychlovkám, ale čas strávený jejich přípravou rozhodně stojí za to.

Koupené koleno se povaří 2 hodinky. Potom se trochu přes kůži nařeže a do zářezů se nastříká směs piva, chilli a medu. Poté se dá péct na cca 1,5 hodiny. Podává se s cibulí, ajvarem, domácí hořčicí, křenem, okurkou a kysaným zelím. K tomu domácí ještě teplý chleba a dobrou chuť.

Co se týče žeber, tak ne každý řezník je má hezké i s masem. Proto je dobré si opravdu najít vhodné řeznictví. Jinak bude člověk pouze okusovat kostičky. Začíná se tím, že si maso člověk rozdělí po dvou žebrech a dá do marinády.

Jednoduchou marinádu lze udělat z česneku, cibule, zázvoru, chilli papriček, lžíce medu a lžíce harisy. To se zalije pivem a rozmixuje. Žebírka se nechají naložená nejlépe přes noc. Poté se vyskládají na plech, podlijí se, zakryjí alobalem a pečou asi 1,5 hodiny.

Pak se přeskládají do pekáčku a nechají asi 30 minut na 200 stupňů odkryté, a pak ještě asi 15 minut odkryté na horko-vzduch s grilem na 220 stupňů. Mezitím se pečená žebírka potírají zbylou marinádou. Opět se podávají s ajvarem, hořčicí, kečupem, cibulí, okurkou a křenem. A samozřejmě s domácím chlebem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang