Vegetariánská nádivka s tofu – recept

Nádivka je tradiční velikonoční jídlo a na stole nesmí chybět vedle dalších lahodných pokrmů, jako je třeba mazanec nebo jidáše. Ve starých kuchařkách se nádivce říká třeba také řežábek. Základ tvoří vždy rohlíky, uzené maso, vejce, zelené bylinky, česnek… Maso ale skvěle nahradí uzené tofu.

Ingredience:

  • 6 až 8 rohlíků nebo housek pokrájených na kostičky (použít lze i celozrnné)
  • 6 až 8 vajec (na 1 rohlík je třeba použít 1 vajíčko)
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kopřiv nebo jiných zelených bylinek (např. medvědí česnek, pažitka apod.)
  • balíček uzeného tofu
  • pepř
  • mleté nové koření
  • majoránka
  • sůl
  • vykynutý kvásek
  • trochu mouky
  • mléko

Postup:

Rohlíky rozkrájejte na kostičky, přidejte pokrájené tofu, vejce, stroužky česneku, nasekané bylinky, pepř, mleté nové koření, majoránku, sůl, vykynutý kvásek, podle potřeby pak buď trochu mouky, nebo naopak vlažného mléka, aby bylo těsto akorát.

Nádivku nechte vykynout, rozetřete ji ve vymaštěném a vysypaném pekáči a pečte do zlatova. A tradiční poklad české kuchyně ve vegetariánské verzi je na světě! Kdo by chtěl netradičnější verzi, může si připravit míchanou houbovou nádivku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang