Vegetariánská nádivka s tofu

Každý rok si připravuju (nebo je mi vstřícnými členy rodiny připravena) vegetariánská nádivka. Vždy v ní chybí uzené, jinak recept zůstává stejný. Dnes jsem ale objevila v lednici uzené tofu a docvaklo mi to. Prostě tam to tofu přidej! A tady je recept.

Nádivka je tradiční velikonoční jídlo a na stole nesmí chybět vedle dalších lahodných pokrmů, jako je třeba mazanec nebo jidáše. Ve starých kuchařkách se nádivce říká třeba také řežábek. Základ tvoří vždy rohlíky, uzené maso, vejce, zelené bylinky, česnek… Maso ale skvěle nahradí uzené tofu.

Recept na vegetariánskou nádivku s tofu

Potřebovat budete

  • 6 až 8 rohlíků nebo housek pokrájených na kostičky (použít lze i celozrnné)
  • 6 až 8 vajec (na 1 rohlík je třeba použít 1 vajíčko)
  • Dva stroužky česneku
  • Hrst kopřiv nebo jiných zelených bylinek (např. medvědí česnek, pažitka apod.)
  • Balíček uzeného tofu
  • Pepř
  • Mleté nové koření
  • Majoránku
  • Sůl
  • Vykynutý kvásek
  • Trochu mouky
  • Mléko

Rohlíky rozkrájejte na kostičky, přidejte pokrájené tofu, vejce, dva stroužky česneku, nasekané bylinky, pepř, mleté nové koření, majoránku, sůl, vykynutý kvásek, podle potřeby pak buď trochu mouky, nebo naopak vlažného mléka, aby bylo těsto akorát. Nádivku nechte vykynout, rozetřete ji ve vymaštěném a vysypaném pekáči a pečte do zlatova.

Foto: wikipedia

Štítky: tofu, vegetariánská nádivka