Vánoční šneci – nejlepší recept

S blížícími se svátky je ideální čas začít plánovat slavnostní menu. A co je chutnější a jedinečnější než pokrm z vánočních šneků? Tato francouzská pochoutka je miláčkem davu a vaše hosty jistě ohromí. Nenechte se zastrašit myšlenkou na přípravu šneků, protože s tímto jednoduchým receptem zvládnete vytvořit lahodný pokrm během chvilky. Tak si vezměte zástěru a vrhněte se na recept na vánoční šneky.

Šneci jsou ve francouzské kuchyni již po staletí oblíbenou pochoutkou. Tyto ulity jako zdroj potravy poprvé představili Římané, ale oblíbeným pokrmem francouzské kuchyně se staly až ve středověku.

Vánoční šneci

Pokud se cítíte odvážně a chcete svým svátečním oslavám dodat nádech francouzské rafinovanosti, pak pečené vánoční šneky určitě vyzkoušejte. Jsou skvělým způsobem, jak vystoupit ze své komfortní zóny a vyzkoušet něco nového a chutného. Vaši hosté budou o tomto pokrmu mluvit ještě dlouhá léta.

Tradičně se šneci připravují v česnekové a bylinkové máslové omáčce a podávají se jako předkrm. Během svátků se však na mnoha stolech nejen ve Francii objevuje speciální verze tohoto pokrmu nazvaná pečení vánoční šneci.

Čím se tedy pečení vánoční šneci liší od tradičních šneků? Především se obalí ve směsi česneku a strouhanky. Dalším rozdílem může být přidání kaštanů do pokrmu. Jedná se o odkaz na francouzskou tradici zařazování kaštanů do svátečních jídel. Kaštany dodávají pokrmu jemnou sladkost a doplňují pikantní chuť šneků.

Jednou ze skvělých vlastností pečených vánočních šneků je, že se snadno připravují a lze je připravit předem. To je ideální pro rušná sváteční setkání, protože je můžete vložit do trouby těsně před podáváním a ohromit své hosty tímto jedinečným a chutným pokrmem. Jsou také skvělým předkrmem na sváteční večírek nebo zvláštním doplňkem menu vánoční večeře.

Ingredience

  • 450 g vařených šneků (pokud nemůžete sehnat čerstvé šneky, postačí i konzervovaní šneci v bujonu)
  • 1 šálek strouhanky
  • 3 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 4 lžíce másla
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Šneky nejprve vařte v hrnci s vodou asi 10 minut. Tím se odstraní veškeré nečistoty a šneci změknou. Po skončení vaření vodu slijte a šneky dejte stranou, aby vychladli.
  2. Jakmile šneci vychladnou, vyjměte je z ulit pomocí párátka nebo vidličky. Ulity můžete vyhodit, protože pro tento recept potřebujete pouze šneky.
  3. V malé misce smíchejte strouhanku, prolisovaný česnek a špetku muškátového oříšku. To bude náplň pro šneky, která jim dodá chuť a křupavou strukturu.
  4. Vezměte každého šneka a naplňte ho směsí strouhanky. Šneky můžete plnit malou lžičkou nebo prsty. Dbejte na to, abyste je pevně zabalili, aby směs zůstala uvnitř.
  5. V samostatné pánvi rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Cibuli smažte, dokud nezprůsvitní. Tato směs se použije jako zálivka na šneky a dodá pokrmu sladký nádech.
  6. Předehřejte troubu na 375 stupňů Fahrenheita. Vezměte zapékací misku a vymažte ji trochou másla, aby se šneci nepřichytili. Uspořádejte plněné šneky do misky v jedné vrstvě.
  7. Šneky přelijte směsí cibule a másla a dbejte na to, aby byl každý šnek pokryt dostatečným množstvím.
  8. Před vložením pokrmu do trouby šneky podle chuti osolte. Vložte pokrm do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud vršky nezezlátnou.
  9. Po upečení vyjměte pokrm z trouby a nechte šneky několik minut vychladnout. Vaši lahodní vánoční šneci jsou nyní připraveni k podávání. Můžete si je vychutnat jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu chodu.

Tento recept lze snadno zdvojnásobit nebo ztrojnásobit v závislosti na počtu hostů, které očekáváte. Směs na strouhanku můžete také obohatit o různé bylinky a koření. A pokud se cítíte odvážní, můžete si dokonce zkusit vyrobit vlastní domácí šnečí vývar, který použijete v tomto receptu.

TIP: Vyzkoušejte české šneky, kteří se připravují z listového těsta: pizza šneky, sladké šneky z listového těsta, skořicové šneky z listového těsta nebo špenátovou pizzu a žampionovou pizzu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang