Vánoční cukroví –⁠ zdravě a rychle

Vánoce se kvapem blíží. Někdo už má dokonce nakoupené vánoční dárky, naplánovanou vánoční dovolenou a Silvestra. K Vánocům neodmyslitelně patří také vánoční chutě a vůně. Kdo už se těší na cukroví? Následující článek přináší několik zdravých a rychlých receptů na vánoční pečení.

Vánoční cukroví provoní každý vánoční stůl. Tradičně se pečou vanilkové rohlíčky, kakaové pracny nebo linecké cukroví. Kdo celý rok dodržuje dietu a chce i o Vánocích dbát na zdravý životní styl, měl by při pečení cukroví dodržovat několik zásad.

  • Bílou mouku nahraďte špaldovou nebo celozrnnou moukou.
  • Med nebo třtinový cukr nahradí nezdravý bílý cukr.
  • Místo ztuženého tuku použijte máslo anebo kvalitní olej.
  • Jako náplň se místo krémů hodí kvalitní zavařeniny.
  • Tukovou polevu nahraďte polevou z kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Vánoční mandlové pečivo

Ingredience:

  • 21 dkg jemně roztlučených mandlí
  • 21 dkg cukru (ideálně cukr třtinový – hnědý)
  • trošku vanilky
  • 4 žloutky

Postup:

Z mandlí, cukru, vanilky a žloutků vypracujte těsto. Vyválejte ho a formičkami vykrajujte různé tvary. Pečte v rozehřáté troubě na plechu (použijte pečící papír).

Kokosové kuličky bez pečení

Kokos smíchejte s trochou mléka, 6 lžícemi rumu, přidejte 6 dkg másla a 16 dkg cukru. Vše zpracujete do těsta. Tvarujte z něho malé kuličky a obalujte v kokosu.

Ovoce máčené v čokoládě

Potřebovat budete pomeranče, banány, mandarinky, ananas nebo jiné ovoce nakrájené na kousky. V hrnci rozpusťte kvalitní čokoládu a připravte si z ní polevu. Kousky ovoce v čokoládě máčejte a nechte zaschnout.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang