Valašské frgále – raw strava

Valašské frgále

Raw frgále jsou lahodnou pochoutkou. Tradiční recept pochází z moravského regionu a je u nás ceněnou pochoutkou. Věrný své raw povaze je tento moučník veganský i bezlepkový, přesto je díky své jemné sladké chuti a křupavé struktuře neodolatelný.

Příprava raw koláčů frgále vyžaduje několik kroků, které jsou podrobně popsány níže. Podle tohoto receptu se připraví dva koláče, takže pokud čekáte větší skupinu lidí, neváhejte recept zdvojnásobit nebo ztrojnásobit.

Valašské frgále

Naše kuchyně má mnoho chutných pokrmů a jedním z nejoblíbenějších koláč zvaný frgále. Tento tradiční pokrm je u nás velmi oblíbený, často se podává při rodinných setkáních, slavnostech nebo jen jako chutná svačina či dezert.

Frgál je jedinečný pokrm, který se připravuje v (nejen) době, kdy je ovoce dostatek a je jeho sezóna. Je lehký, jednoduchý a snadný na přípravu a nevyžaduje žádné pečení, takže je skvělou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat v teplých letních měsících.

Náplň se skládá nejen ze sezónního ovoce, jako jsou švestky, jablka, jahody a další. V tomto receptu se připravuje z máku, slunečnicových semínek, muškátového oříšku, vody, citronové kůry a sirupu agáve.

I když se tyto frgále nepečou, vyžadují základní kulinářské dovednosti. Koláč se skládá z kombinace korpusu a polevy. Těsto se musí rozválet, vychladit a nakonec potřít polevou.

Koláče můžete také vzít na piknik nebo na výlet. Ať už si frgále vychutnáte jakkoli, určitě přinesou do vaší kuchyně dar české kultury. Díky kombinaci chuťově bohaté polevy a jednoduché přípravě si frgále snadno vychutnáte a určitě se stanou nezapomenutelným zážitkem při příštím jídle.

Ingredience

Těsto

  • ¼ hrnku vlašských ořechů
  • ¼ hrnku rozinek
  • 2 lžíce agávového sirupu

Poleva

  • 1/3 šálku mletého máku
  • 1/3 šálku slunečnicových semínek
  • kůra z jednoho citronu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ šálku vody
  • 2 lžíce agávového sirupu
Křupavé koláče se mohou podávat jako sladká pochoutka k šálku čaje.

Postup

  1. Vložte ořechy a rozinky do mísy a zalijte je vodou. Nechte je přes noc namočené.
  2. Namočené ořechy a rozinky slijte a poté je smíchejte s agávovým sirupem.
  3. Ze směsi vytvarujte dva korpusy a vložte je na několik hodin do sušičky potravin.
  4. Mák a slunečnicová semínka namočte přes noc stejně jako ořechy a rozinky. Poté je rozemelte v kuchyňském robotu a smíchejte se zbývajícími přísadami na polevu.
  5. Polevu rovnoměrně rozetřete na korpusy.
  6. Vložte je do sušičky na dalších několik hodin, dokud nebudou křupavé.

Pokud tedy někdy dostanete chuť na něco sladkého, ale nejste si jisti, co připravit, proč nezkusit frgále? Nejenže se snadno připravují, ale také jistě uspokojí vaše chuťové pohárky.

TIP: Mezi klasické koláče patří borůvkový koláč, jahodový koláč, jogurtový koláč a meruňkový koláč. Z veganských pak vyzkoušejte rebarborový koláč, borůvkový koláč, piškotový dort nebo veganský dort.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang