Valašské frgále – raw strava
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1/4 hrnku rozinek
- 2 lžíce agávového sirupu
- 1/2 hrnku mletého máku
- 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- kůru z 1 citronu
- špetku muškátového oříšku
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce agávového nebo jiného raw sirupu
- Ořechy a rozinky necháme ideálně přes noc namočené ve vodě. Poté je rozmixujeme spolu se sirupem a vytvarujeme dva korpusy.
- Pokud máte k dispozici sušičku, dejte je na pár hodin sušit při teplotě do 42 stupňů Celsia. Doba se bude lišit podle toho, jak tenké či tlusté těsto necháte. Pokud sušit nebudete, můžete koláče jíst i v tomto stavu, ale budou spíše na vidličku.
- Slunečnicová semínka necháme přes noc namočená stejně jako ořechy a rozinky. Pak je rozemeleme a smícháme s mákem, citronovou kůrou, muškátovým oříškem, vodou a sirupem.
- Pokud je pro vás muškátový oříšek příliš aromatický, nahraďte ho skořicí.
- Podle potřeby si dosladíme a přidáme vodu, abychom dosáhli konzistence nádivky. Tou pak naplníme korpusy koláčů a ozdobíme podle vlastní fantazie.
- Že prý se i koláč musí upéct, aby nám nejdříve chutnal? Připravte si doma raw valašské frgále pouze z čerstvých surovin, ať zjistíte, že i nepečený koláč má něco do sebe.