Špenátové farfalle – recept

Všichni znají ze svých školních let rozvařený špenát s vajíčkem a bramborem. Tato doba je již naštěstí za námi a dnes je člověk umí ze špenátu vykouzlit i něco jiné. Kromě toho, že je špenát zdravý a obsahuje železo, je také velmi chutný.

Na větší pánev si člověk dá asi 3 centimetrový plátek másla, který nechá pomalu rozpouštět. Mezitím si pod tekoucí vodou umyje špenát od zbytků blata a na prkýnku ho překrájí na menší kusy. Vhodí na pánvičku s rozpouštějícím máslem.

Přidá rozmačkaný česnek, kdo má k dispozici může dát i nakrájený medvědí česnek. Špenát se nechá pouze takzvaně zavadnout, což může trvat asi 5 minut. Prostě se jenom tak pohoní po pánvičce. Do hrnce se dá vařit voda na těstoviny. Do osolené vody se nasypou těstoviny.

V našem případě se jedná o druh farfalle, tedy mašličky. Tento druh těstovin je vhodný také na těstovinový salát s pestem. Vaří se kratší dobu než standardně protože se dovaří v poslední fázi se špenátem. Když bude skoro čas scedit těstoviny, tak se špenát zalije smetanou a chvilku povaří. Podle hustoty se člověk rozhodne jestli je potřeba trocha zahuštění.

Ovšem žádná zásmažka se tu nekoná. Stačí si jen užmoulat máslo s hladkou moukou do pár kuliček a vhodit do ,,omáčky“. Přisypou se scezené těstoviny a dovaří se do změknutí, ne do rozvaření. Odstaví se z ohně, nechá minutu stát, aby těstoviny nasály omáčku a podává se. Samozřejmě se může posypat trochou parmazánu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang