Buřtguláš jinak a lépe – špekáčkový kotlík kačera Donalda

Jestli jste někdy našli knížku z  dětství, kterou jste milovali, dovedete si představit, jakou jsem měla radost, když jsem mezi recepty objevila Kuchařku kačera Donalda. Spoustu barevných obrázků, které jsme si obkreslovali přes kopírák. Drobné příběhy doprovázející recepty. Nejoblíbenějším byl kotlík kačera Donalda.

Včera jsem ho vařila. A znovu si přečetla příběh, který recept doprovází. „Jaké neštěstí! Jedno z ložisek ropy strýčka Skrblíka úplně vyschlo! Aby Donald strýčka nějak potěšil, chystá mu připravit svoji specialitu – Špekáčkový kotlík kačera Donalda.“

A já jsem včera chtěla potěšit svého drahého muže. Prostě ve zkratce – kotlík kačera Donalda nám zpříjemnil úvahy o světě a nemocné společnosti.

Abychom to ale nezamluvili. Tady je recept na Špekáčkový kotlík kačera Donalda, který miluju od dětství. Tenkrát jsem maso ještě jedla, teď si kousky buřtů vyndávám stranou a většinou si na nich pošmákne pejsek nebo kocourek.

Co je potřeba

2 cibule, 8 špekáčků, 8 brambor, 3 lžíce oleje, 2 deci mléka, 3 lžíce rajčatového protlaku (používám domácí kečup), 1 smetana, sůl, pepř, bylinky (pažitka, petržel…).

Postup

Oloupejte cibuli a pokrájejte ji nadrobno. Špekáčky nakrájejte na kolečka, brambory oloupejte a nakrájejte je na tenčí plátky. Cibuli orestujte na tuku. Až zesklovatí, přidejte brambory a špekáčky, zalijte mlékem a povařte. Přidejte smetanou, kterou jste promíchali s protlakem. Vařte ještě asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Na talíři posypte nasekanými bylinkami. Podávejte s chlebem.

TIP: Pro vegetariány je skvělou volbou kotlíkový guláš s tofu nebo guláš s červenou řepou.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang