Sojový dezert Sojáčik: Když se zdravý jogurt nepo

To jsme nedávno zašly s kamarádkou na ochotnické divadlo a v mezičase přišla řeč na zdravé jídlo. „Koupila jsem si sojový jogurt a až doma zjistila, že hlavní složka je voda,“ prozradila mi Martina a hned se nabídla, že mi jeden kousek přenechá. Abych ho také otestovala.

Zase se ukázalo a potvrdilo, že číst etikety na potravinách v obchodě se vyplatí. Nejenže se můžete snadno vyhnout nadměrné konzumaci „éček“, ale vyvarovat se i zklamání. Totiž kdo z nás by neznal situaci, kdy se těší na něco dobrého a po prvním polknutí zjistí, že tohle opravdu ne?!

Sojáčik se tváří zdravě. Je přece ze sóji a tu tak nějak máme zafixovanou jako zdravou potravinu. Navíc je s borůvkami. Ty jsou dobré třeba na oči (víte, že je jídávali britští piloti během druhé světové války?). Jenže když čteme složení této „sojové pochoutky“, zjistíme, že je příliš dlouhé, nudné a nezdravé.

  • Složení sojového dezertu Sojáčik: pitná voda, glukózo-fruktozový sirup, sojová bílkovina, řepkový olej, kukuřiční škrob, ovoce podle druhu uvedeného na víčku 2 % (v našem případě tedy borůvky), čokoláda 2 % (opět glukózo-fruktozový sirup, kakaový prášek, kakaové máslo a kakaová hmota), přírodní aroma podle druhu. Informace, že je výrobek bez lepku nás může potěšit, ale také nemusí.

Co je na Sojáčiku špatně?

Sojové výrobky si možná s dobrou vírou kupujeme proto, že chceme jíst zdravě. V případě Sojáčiku by nás měl zarazit už název – sojový dezert. Výrobci různě maskují skutečnou podstatu potravin pod podobná jména. Stačí připomenout třeba čokoládové pochoutky, které nejsou čokoládou.

Čtěte také: Babiččin jogurt se zahušťovadlem a sušeným mlékem

Sojáčikův problém je podle mého mínění v tom, že hlavní složkou je pitná voda (připomínám, že vždy jsou jako první uvedeny suroviny s největším zastoupením ve výrobku). Následuje glukózo-fruktozový sirup, jímž se dnes hojně sladí průmyslové výrobky, ačkoli jeho nadměrná konzumace může způsobovat obezitu, nárůst kyseliny močové v těle a je třeba dodat, že fruktóza nestimuluje přirozené vytváření inzulínu. Výrobek, jehož chuť je jen tak mimochodem opravdu vodová a konzistence i vůně nevábná, je zahuštěn kukuřičným škrobem, který mu na celkovém dojmu také nepřidá. Takže příště asi raději osvědčenou zakysanou smetanu s mraženým, zavařeným nebo čerstvým ovocem.

Štítky: dezert, éčka, jogurt, složení, sója, sójový jogurt