5 skvělých receptů na velikonoční nádivku – tradiční i netradiční!

Nejlepší recept na nádivku

Ingredience:

  • pečivo (housky, rohlíky, veka)
  • mléko
  • cibule
  • máslo
  • uzené maso/libová anglická slanina/kuřecí játra
  • čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, mladé spařené kopřivy)

Postup:

Na kostičky nakrájené pečivo (housky, rohlíky, veku) lehce zalijeme mlékem. Nadrobno nakrájíme cibuli, dáme orestovat na másle a přidáme na kostičky uvařené uzené maso nebo libovou anglickou slaninu, případně třeba kuřecí játra – jak kdo má rád.

Dále pokrájíme čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, možno i mladé spařené kopřivy nebo lístky špenátu) a vše dáme do velké mísy k pečivu. Dle množství přidáme 3 až 4 žloutky, bílky zvlášť vyšleháme do tuha.

Směs osolíme, přidáme pepř, pro vůni a chuť i postrouhaný muškátový oříšek a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Dáme do zapékací mísy či pekáčku vymazaného máslem.

Nejlahodnější nádivka z dědictví prababičky

Ingredience:

  • 3 starší rohlíky
  • 100 g uzeného masa
  • 100 g vepřového masa
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • pažitka (a jiné bylinky)
  • vepřový vývar (můžeme maso povařit nebo udělat vývar z masoxu)

Postup:

Do studeného vývaru přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, bylinky a na kostičky nakrájené rohlíky. Necháme uležet, až rohlíky změknou. Uzené maso bez oleje na pánvičce orestujeme, orestovat můžeme i to vepřové, pokud jsme už ho nevařili na vývar, a přidáme do směsi s rohlíky.

Nakonec zamícháme se sněhem z 3 zbylých bílků. Vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Je-li směs řídká, můžeme strouhankou ještě zahustit. Pečeme cca 40 minut.

Bylinková velikonoční nádivka

Ingredience:

  • 200 g vepřové plece
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 2 rohlíky
  • 4 lžíce mléka
  • hrst petržele
  • hrst pažitky
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového květu

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme nasáknout. Vepřové maso a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, v míse smícháme s rohlíky a přidáme vejce. Pečlivě zpracujeme.

Poté přidáme petrželku, pažitku, cibuli, koření, pepř, sůl a vše promícháme. Bylinkovou nádivku dáme do trouby a pečeme ji asi 30 minut, dokud nezezlátne. Kromě zelených bylinek lze do nádivky nasekat i čerstvé mladé kopřivy.

Správnou jemnost a nadýchanost nádivka získá tak, že do hmoty vmícháme tuhý sníh z bílků.

Výborná velikonoční nádivka

Ingredience:

  • 6 rohlíků
  • 6 vajíček
  • 500 g uzeného masa
  • 100 ml mléka
  • nať petržele podle chuti
  • kopřivy podle chuti
  • muškátový květ
  • sůl
  • pepř

Postup:

Jako první si rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Uzené maso nakrájíme na kostky a přidáme k rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a kopřivami. Osolíme, ochutíme muškátovým květem a pepřem.

V mléce rozšleháme vejce, přidáme ke směsi a promícháme. Ve vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misce zvolna upečeme. Velikonoční nádivku můžeme použít i jako náplň do kuřete nebo krůty či si dát kuře s nádivkou. Lze přidat i sušené houby či červenou papriku.

Nádivka z česnekového chleba

Ingredience:

  • 50 g kukuřičných lupínků
  • 200 g domácího česnekového chleba
  • 200 g domácích rohlíků
  • 6 syrových vajec
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 300 ml mléka
  • 450 g uvařeného uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • bylinky (petrželka, kopřivy, pampeliškové listy, medvědí česnek, pažitka atd.)
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku

Postup:

Nejprve si vše připravíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, na pánvi ji osmažíme a necháme zchladnout. Dále si nakrájíme na kostičky pečivo, které dáme do větší mísy. Mléko rozmícháme se syrovými vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem.

Jarní cibulku s bylinkami nakrájíme najemno. Vychlazené, uvařené uzené maso a vejce natvrdo si nakrájíme na menší kostičky. Mléko s rozmíchanými vejci vlijeme k pečivu, promícháme. Přisypeme slaninu, vejce, uzené maso, bylinky a opět důkladně promícháme.

Nakonec vmícháme kukuřičné lupínky s jarní cibulkou. Důkladně propracujeme. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, naplníme nádivkou, kterou nakonec pokapeme trochou rozpuštěného másla a dáme péct. Pečeme přibližně na 160 °C dozlatova.