5 skvělých receptů na velikonoční nádivku – tradiční i netradiční!

Do soutěže jste nám poslali úžasné recepty na velikonoční nádivky! Přestože jsme původně plánovali zveřejnit jen vítězný recept, přišlo nám líto, že by i ty ostatní – zajímavé – zapadly. Proto jsme vybrali 5 vašich skvělých receptů na nádivku. Inspirujte se!

Vítězný recept na nádivku

Při losování se štěstí usmálo na paní Jaroslavu K, které zasíláme mini velikonoční kuchařku. Zde je její recept.

Na kostičky nakrájené pečivo (housky, rohlíky, veku) lehce zalijeme mlékem. Na drobno nakrájíme cibuli, dáme orestovat na másle a přidáme na kostičky uvařené uzené maso nebo libovou anglickou slaninu, případně třeba kuřecí játra – jak kdo má rád. Dále pokrájíme čerstvé bylinky – petrželku, pažitku, možno i mladé spařené kopřivy nebo lístky špenátu, vše dáme do velké mísy k pečivu přidáme dle množství 3-4 žloutky, bílky zvlášť vyšleháme do tuha. Směs osolíme, přidáme pepř, pro vůni a chuť i postrouhaný muškátový oříšek a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a dáme do zapékací mísy či pekáčku vymazaného máslem

Nejlahodnější nádivka z dědictví prababičky Věrušky

Recept na tuto nádivku nám poslala paní Lucie S.

Potřebujeme: 3 starší (dávám den dva staré) rohlíky, 100 g uzeného masa, 100 g vepřové, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, pažitka (a jiné bylinky, jsou-li tak pár nasekaných kopřiv), vepřový vývar (můžeme maso povařit nebo udělat vývar z masoxu).

Do studeného vývaru přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, bylinky příp. s kopřivami a na kostičky nakrájené rohlíky. Necháme uležet, až rohlíky změknou. Uzené maso bez oleje na pánvičce orestujeme, orestovat můžeme i to vepřové, pokud jsme už ho nevařili na vývar, a přidáme do směsi s rohlíky po vychladnutí. Nakonec zamícháme se sněhem z 3 zbylých bílků. Vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Popřípadě, je-li směs řídká, můžeme strouhankou ještě zahustit. Pečeme cca 40 minut. Je to nejlepší recept, který jsem kdy měla, a faktem je, že se u nás dědí už 3 generace!

Bylinková velikonoční nádivka

Tento recept na bylinkovou velikonoční nádivku nám poslala paní Marcela P.

Ingredience: 200 g vepřové plece, 200 g slaniny anglické, 2 vejce, 2 rohlíky, 4 lžíce mléka, hrst petržele, hrst pažitky, 1 cibule, špetka soli, špetka pepře, špetka muškátového květu.

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme nasáknout. Vepřové maso a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, v míse smícháme s rohlíky a přidáme vejce. Pomalu propracováváme. Poté přidáme petrželku, pažitku, cibuli, koření, pepř, sůl a vše promícháme. Bylinkovou nádivku dáme do trouby a pečeme ji asi 30 minut, dokud nezezlátne. Kromě zelených bylinek můžeš do nádivky nasekat i čerstvé mladé kopřivy. Správnou jemnost a nadýchanost získá tak, že do hmoty vmícháme tuhý sníh z bílků.

Výborná velikonoční nádivka

Recept na tuto nádivku poslala paní Markéta H.

Suroviny. 6 ks rohlíků, 6 ks vajíček, 500 g uzeného masa, 100 ml mléka, nať petržele podle chuti, kopřivy podle chuti, muškátový květ, sůl, pepř

Postup: Jako první si rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme ji vývarem z uzeného masa. Uzené maso nakrájíme na kostky a přidáme k rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a kopřivami. Osolíme, ochutíme muškátovým květem a pepřem. V mléce rozšleháme vejce, přidáme ke směsi a promícháme. Ve vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misce zvolna upečeme. Velikonoční nádivku můžeme použít i jako náplň do kuřete, nebo krůty. Když mám, přidávám i sušené houby a výborný je přidat i červenou papriku ale nemusí být.

Nádivka z česnekového chleba

Recept na tuto netradiční nádivku nám poslala paní Denisa K.

Suroviny: 50 g kukuřičných lupínků, 200g domácího česnekového chleba, 200g domácích rohlíků, 6 syrových vajec, 2 vejce uvařená na tvrdo, 300ml mléka, 450g uvařeného uzeného masa, 100g slaniny, sůl, pepř, máslo, bylinky (petrželka, kopřivy, pampeliškové listy, medvědí česnek, pažitka atd.), 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku,

Postup: Nejprve si vše připravíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, na pánvi ji osmažíme a necháme zchladnout. Dále si nakrájíme na kostičky pečivo, které dáme do větší mísy. Mléko rozmícháme se syrovými vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Jarní cibulku s bylinkami nakrájíme na jemno. Vychlazené, uvařené uzené maso a vejce na tvrdo si nakrájíme na menší kostičky. Mléko s rozmíchanými vejci vlijeme k pečivu, promícháme. Přisypeme slaninu, vejce, uzené maso, bylinky-opět důkladně promícháme. Nakonec vmícháme kukuřičné lupínky s jarní cibulkou. Důkladně propracujeme. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, naplníme nádivkou, kterou nakonec pokapeme trochou rozpuštěného másla a dáme péct. Pečeme přibližně na 160 stupňů dozlatova.