Sachrův dort – nejlepší recept

Když šestnáctiletý kuchařský učeň Franz Sacher vytvořil v roce 1832 na dvoře knížete Metternicha dort Sachertorte, netušil, jaký vliv bude mít jeho dort na milovníky čokolády po celém světě. Recept na originální Sacher-Torte je dobře střeženým tajemstvím, které znají pouze cukráři vídeňského hotelu Sacher.

Nejslavnější dort na světě, Original Sacher-Torte, je výsledkem několika šťastných řízení osudu. První z nich se odehrál v roce 1832, kdy rakouský státní kancléř kníže Klemens Wenzel von Metternich pověřil své kuchaře, aby připravili výjimečný dezert, kterým by ohromili jeho vzácné hosty.

Štěstí tomu chtělo, že šéfkuchař toho večera onemocněl, a tak se o tento kulinářský trik postaral kuchařský učeň, tehdy šestnáctiletý Franz Sacher. Metternich se s talentovaným mladíkem rozloučil slovy: „Doufám, že mi dnes večer neuděláš ostudu.“

Franz Sacher se chopil příležitosti a vykouzlil svůj životní zákusek, čokoládový dort, který vstoupil do dějin jako ne plus ultra mezi dezerty: Original Sacher-Torte.

Ten večer každopádně nebyla na pořadu dne ostuda. Dort si brzy získal kultovní oblibu a byl považován za „reprezentativní u dvora“. Od té doby byl na císařském dvoře oblíbený a brzy si získal srdce (a chuťové buňky) celého světa.

Suroviny

  • 200 g čokolády
  • 150 g másla
  • 200 g cukru
  • 6 vajec
  • 100 g polohrubé mouky
  • meruňkový džem nebo rybízový na potření

Poleva

  • 250 ml smetany
  • 225 g čokolády

Postup

  1. Elektrickým šlehačem umícháme máslo, cukr a žloutky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Nakonec vmícháme mouku.
  2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme asi hodinu při 180 °C.
  3. Vychladlý korpus překrojíme, potřeme džemem a spojíme, nahoře také potřeme džemem.
  4. Zahřejeme smetanu, přidáme čokoládu a necháme rozpustit. Potřeme jí dort (i z boku) a pak ho dáme do lednice ztuhnout.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang