Rožnovská jehla – nejlepší recept

Panenku nakrájíme na plátky široké 1,5 cm, okořeníme barbecue kořením, lisovaným česnekem, zakapáváme olivovým olejem, promícháme a dáme minimálně na 12 hodin do ledničky uležet. Kachní játra nakrájíme na větší kousky, hustě posypeme majoránkou a každý kousek zabalíme do anglické slaniny. Naporcujeme cibuli, rozkrojíme, rozebereme na lupeny a vše začneme střídavě navlékat na jehlu.

V pekáči na rozpáleném slunečnicovém oleji dorůžova osmahneme cibuli, přidáme rozvonět česnek na plátky, vložíme špízy, zarestujeme, podlejeme horkým vývarem a 20-30 minut zapékáme při 200 stupních. Ve finále na špízy poklademe půlcentimetrové plátky mozzarelly, trošku osolíme, posypeme tymiánem a necháme v troubě rozpéct. Podáváme s česnekovými brambory.

Česnekové brambory

Středně velké brambory opláchneme se slupkou, dáme na 10 minut povařit, zcedíme, podélně rozkrojíme, klademe na sádlem pomazaný plech, mazneme česnekovou směsí (rozetřeme česnek se solí, přidáme trošku vody, oleje a promícháme), pečeme půl až tři čtvrtě hodiny při 200 stupních za občasného máznutí česnekovou směsí. Můžeme dochutit kořením americké brambory.

Suroviny

2ks panenské svíčkové, 150g jemně nakrájené anglické slaniny, 300g kachních jater, 1ks mozzarelly, olivový a slunečnicový olej, žlutá a červená paprika, koření barbecue s nízkým obsahem soli, majoránka, tymián, sůl, česnek, cibule, 1kg brambor, sádlo, koření americké brambory, česneková směs