Recepty z hub: bramboračka, houby na kyselo, hříbková omáčka

Včera jsme se taky stali tím specifickým druhem tvora, který se vyrojil jako houby po dešti v našich lesích. Tedy houbařem. Gumovky, košík, kudlu. A do lesa. Křovím nekřovím, mlázím, bažinou, před očima vidinu hříbků, kovářů, lišek, babek nebo modráků.

Po dvou třech hodinách křižování brdských lesů jsme se vrátili s uspokojivou nadílkou. Čištění, vykrajování, třídění. Část na sušení, část na zavaření, část k okamžité konzumaci. K večeři houbové škvarky, úžasný to recept kamaráda Ondry. Mnohem lepší než klasická smaženice.

Čerstvá houbová polévka

Dnes mě přepadla veliká chuť na bramborovou polévku. A protože nemám ráda recepty přesně odměřené, vařím si po svém. Na oleji osmahnu čerstvou červenou cibuli. Přidám pokrájené houby, osmahnu. Přihodím jednu větší mrkev a petržel (pokrájené na středně velké kousky, páč polévka má být rustikální), na kolečka nakrájený pórek a brambory na kostky. Pozor, veškeré ingredience z vlastní zahrádky. To je tedy zážitek! Zaliju vodou. Vařím. Nakonec sůl, pepř, špetku najemno namletého muškátového oříšku a samozřejmě majoránku.

Jako druhý chod nesmí chybět rychlé těstoviny s hříbkovou omáčkou.

Houby nakyselo

Aby toho dnes nebylo málo, zavařuju pro strýčka z Francie houby nakyselo. Takže stranou malé hříbky. Naštěstí je jich dost. Alespoň na dvě skleničky. Do kastrolu jeden díl octa, dva díly vody. Cukr dle chuti. Tři bobkové listy, pár kuliček pepře a nového koření. Nálev se povaří. Mezitím očištění houby na pět minut povařím v osolené vodě. Scedím a propláchnu. Šup s nimi do vymyté zavařovací sklenice. Položím na ně plátky mrkve a červené cibule. Zaliju nálevem. Nakonec je třeba sterilovat při cca90°Cpo dobu asi půl hodiny.

Štítky: bramboračka, houby, houby na kyselo, recepty