Recepty na zelený čtvrtek – špenát, pažitka a listová zelenina

Na zelený čtvrtek by se měla jíst zelená strava pro uchování zdraví a svěžesti. Je to jednoduché. Stačí skočit do supermarketu a koupit si třeba čerstvou rukolu na salát. Dříve se jedlo hodně zelí, které vydrželo od podzimu, nebo hrách. A na stole nechyběly ani první jarní bylinky jako třeba pažitka.

Co budete dnes připravovat k večeři? Nemáte chuť na těstoviny s čerstvým špenátem a kozím sýrem? Nebo si připravte salát z rukoly a další listové zeleniny. A kdo nemá náladu na přípravu složitějších pokrmů, je skvělou a jednoduchou lahůdkou chléb s máslem, vařeným vejcem a pažitkou.

Těstoviny s kozím sýrem a čerstvým špenátem

Ingredience:

  • kvalitní penne
  • čerstvý špenát (prodává např. supermarket Albert)
  • olivový olej určený pro tepelnou úpravu
  • cibule
  • několik stroužků česneku
  • sůl
  • měkký kozí sýr
  • piniové oříšky
  • parmezán

Postup:

Těstoviny dejte vařit do osolené vody. Na pánvi rozpusťte olivový olej a osmahněte na něm nasekanou cibulku. Přidejte propláchnuté listy špenátu a orestujte (objem špenátu se značně zmenší).

Dochuťte česnekem a osolte. Promíchejte s kozím sýrem. Těstoviny sceďte a promíchejte se špenátovou směsí. Na talíři ozdobte piniovými oříšky a parmezánem.

Salát na Zelený čtvrtek

Ingredience:

  • různé druhy listové zeleniny (rukola, špenát, polníček)
  • 2 vařená vejce
  • piniové oříšky
  • naložená sušená rajčata
  • parmezán
  • celozrnný chléb

Postup:

Listovou zeleninu omyjte a rozdělte na menší kousky. Sušená rajčata pokrájejte a promíchejte s listovou zeleninou. Na salát položte na měsíčky nakrájená vajíčka, ozdobte piniovými oříšky, parmezánem a krutony z celozrnného chleba.

Chléb s máslem, vajíčkem a pažitkou

Pažitka patří k první jarním bylinkám, které se probudí na zahrádce. Obsahuje značné množství vitamínu C, provitamín A a vitamín B. Z minerálních látek je šnytlík bohatý na železo a draslík. Naši předci, kteří neměli přístup k potravinám z dovozu, pažitkou rozhodně nepohrdali, po dlouhé zimě byla totiž prvním z čerstvých zdrojů vitamínů.

Šnytlík je možné použít do polévky místo petržele, nasekanou pažitku můžete přidat také do jarních salátů nebo pomazánek. Výborný je chléb s máslem, na který položíte kolečka uvařeného vajíčka a posypete nasekanou pažitkou. K tomu si dejte bílou kávu (meltu s mlékem) a máte výbornou zdravou večeři.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang