Recepty na zelený čtvrtek: Špenát, šnytlík a listová zelenina

Dnes je zelený čtvrtek. To znamená, že byste měli jíst zelenou stravu, abyste si uchovali zdraví a svěžest. Je to v podstatě jednoduché. Stačí skočit do supermarketu a koupit si třeba čerstvou rukolu na salát. Dříve se jedlo hodně zelí, které vydrželo od podzimu, nebo hrách. A na stole nechyběly ani první jarní bylinky jako třeba šnytlík.

Co budete dnes připravovat k večeři? Nemáte chuť na těstoviny s čerstvým špenátem a kozím sýrem? Nebo si připravte salát z rukoly a další listové zeleniny. A pokud nemáte náladu na přípravu složitějších pokrmů, je skvělou a jednoduchou lahůdkou chléb s máslem, vařeným vejcem a pažitkou.

Těstoviny s kozím sýrem a čerstvým špenátem

Ingredience: kvalitní penne, čerstvý špenát (prodává např. supermarket Albert), olivový olej určený pro tepelnou přípravu, cibule, několik stroužků česneku, sůl, měkký kozí sýr, piniové oříšky, parmezán.

Postup: Těstoviny dejte vařit do osolené vody. Na pánvi rozpusťte olivový olej a osmahněte na něm nasekanou cibulku. Přidejte propláchnuté listy špenátu a orestujte (objem špenátu se značně zmenší). Dochuťte česnekem a osolte. Promíchejte s kozím sýrem.  Těstoviny sceďte a promíchejte se špenátovou směsí. Na talíři ozdobte piniovými oříšky a parmezánem.

Salát na Zelený čtvrtek

Ingredience: Různé druhy listové zeleniny – rukola, špenát, locika, dvě vařená vejce, piniové oříšky, naložená sušená rajčata, parmezán, celozrnný chléb.

Postup: Listovou zeleninu omyjete a rozdělte na menší kousky. Sušená rajčata pokrájejte a promíchejte s listovou zeleninou. Na salát položte na měsíčky nakrájená vajíčka, ozdobte piniovými oříšky, parmezánem a krutony z celozrnného chleba.

Chléb s máslem, vajíčkem a pažitkou

Pažitka patří k první jarním bylinkám, které se probudí na zahrádce. Obsahuje značné množství vitamínu C, provitamín A a vitamín B. Z minerálních látek je šnytlík bohatý na železo a draslík. Naši předci, kteří neměli přístup k potravinám z dovozu, pažitkou rozhodně nepohrdali, po dlouhé zimě byla totiž prvním z čerstvých zdrojů vitamínů.

Šnytlík je možné použít do polévky místo petržele, nasekanou pažitku můžete přidat také do jarních salátů nebo pomazánek. Výborný je chléb s máslem, na který položíte kolečka uvařeného vajíčka a posypete nasekanou pažitkou. K tomu si dejte bílou kávu (meltu s mlékem) a máte výbornou zdravou večeři.

Štítky: čerstvý špenát, co vařit, jídlo, listová zelenina, rukola, špenát, zelený čtvrtek