Recept po indicku: Tofu s pórkem na kari

Už od včerejšího večera se těším na dnešní oběd. Konečně jsem pořídila všechny suroviny na trochu indické kuchyně, i když po českém způsobu, to přiznávám. A podělím se o ty chutě i vůně s vámi. Včera jsem si udělala spoustu radosti. Koupila jsem si černou tabuli, kterou můžu kamkoli zavěsit (už hodně dlouho jsem po ní pídila). K tomu hned křídu. A tak jsem napsala, cože to zítra (tedy dnes už dnes) bude k obědu. Když můj milý přišel domů, ničeho si nevšiml. Musela jsem na svou novou radost upozornit. „Zase bude rajská? Co vidíš? Kuře. Tak vidíš,“ pronesl s odkazem na Pelíšky, a že prý zavádím nástěnkový systém. Ani náhodou. Ale co má taková tabule ještě za výhody (krom toho, že tam můžete napsat jídelníček)? Třeba si tam nakreslíte sluníčko, když je zamračený den, nebo si napíšete něco milého – třeba miluju tě!

Jak připravit tofu na kari

Ale zpět k jídlu. Takže tofu s pórkem na kari a na smetaně vám bude určitě chutnat. My už jsme dojedli a hladíme si bříško. Je to jednoduchý a rychlý oběd (když pomineme smetanu, tak i relativně zdravý).

  • Potřebovat budete: olej, cibuli, pórek, zázvor, smetanu, tofu, kari koření, sůl, pepř.
  • Cibuli pokrájenou na kousky osmahněte na oleji. Přidejte na kolečka pokrájený pórek a orestujte. Přidejte na jemné kousíčky pokrájený zázvor (tak dva krát dva cm). Přilijte smetanu, přisypte lžičku až dvě kari a nakonec i kousky tofu. Lehce povařte, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s jasmínovou rýží. Porci ozdobte proužky čerstvého zázvoru.

Co je kari koření?

Kari koření je typické pro indickou kuchyni. Jedná se o směs koření (kurkuma, hořčice, koriandr, zázvor, kopr, bazalka, kmín, celer, pískavice, chilli, česnek), přidána je zpravidla i sůl a trochu cukru. Kari dává pokrmu lehce nažloutlou barvu. Přidává se do různých zeleninových a masových směsí, smetanových omáček a polévek, k rýži, luštěninám apod.

 Ať vám šmakuje

Štítky: indická kuchyně, kari, pórek, recept, tofu