Recept: Nadýchané batátové donuty s vůní skořice

Dnes si upečeme lahodné donuty, jejichž hlavní ingrediencí není mouka, jako je tomu u klasických koblížků.
Základem těchto donutů jsou batáty neboli sladké brambory. Patří mezi potraviny, které mají na velký objem málo energie, a díky tomu, že jsou sladké, se skvěle hodí do sladkých dezertů.
Z níže uvedeného množství uděláme 5 kusů.
Ingredience:
- 150 g batátů
- 15 g proteinu oblíbené příchuti
- 1 vejce
- 1/4 cukety
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL skořice
- 1 ČL prášku do pečiva
Postup:
Batáty uvaříme do poloměkka. Cuketu nastrouháme najemno a necháme okapat od přebytečné vody. Oddělíme bílek od žloutku.
V míse smícháme batáty, protein, žloutek a mixérem lehce umixujeme (ne úplně dohladka, ale tak, aby vzniklo hrubší „těsto“ bez kousků batátů).
Přidáme vymačkanou cuketu, extrakt, skořici a prášek do pečiva a nakonec vmícháme lehce vyšlehaný bílek.
Směs nandáme do formy na donuty a pečeme na 170 °C cca 25–30 minut.
Zdobíme podle chuti, nálady, jídelníčku. Donuty jsou skvělé například v kombinaci s řeckým jogurtem Milko, Skyrem a kapkou medu či s arašídovým máslem.
Tip na závěr z batátů na tuto mrkvovo-batátovou polévku, která příjemně zahřeje.