Recept: Mrkvový dort slazený jablkem

mrkvovy-dort

Máte chuť na něco sladkého, ale dodržujete zdravý jídelníček? V tom případě vyzkoušejte tento jednoduchý mrkvový dort slazený jablkem, který si můžete bez výčitek dopřát i během hubnutí.

Dort je krásně nadýchaný, vláčný a akorát tak sladký. Níže uvedená množství ingrediencí vyjdou na malou dortovou formu.

Ingredience:

Těsto:

  • 170 g celozrnné mouky
  • 1,5 ČL prášku do pečiva
  • 0,5 ČL sody
  • 80 g vlašských oříšků, nahrubo nasekaných
  • 1 ČL skořice
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 0,5 ČL mletého zázvoru
  • 230 g mrkve, nahrubo nasekané
  • 2 vejce + 1 bílek
  • 120 ml oleje
  • 1 vrchovatý hrnek na jemno nastrouhaných jablek, zbavených téměř veškeré šťávy
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Krém:

  • 200 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 PL medu
  • 1/2 sáčku ztužovače na dorty + troška vody na rozmíchání

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé všechny mokré ingredience s tím, že bílky si odložíme stranou. Ty přijdou do celé směsi naposled.

Spojíme obě směsi. Nebojte, pokud se vám těsto zdá příliš husté a nepromíchané. Bílky to napraví.

Vyšleháme bílky do husté pěny a přimícháme do směsi. Do dortové formy rozprostřeme pečicí papír, nalijeme „těsto“ a pečeme 30 minut.

Mrkvový dort necháme vychladnout a zdobíme krémem.

A tady tip na závěr, pokud zbyla mrkev, co zkusit tento výborný mrkvovo-batátový krém a polévku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang