Recept: Marmeláda z rynglí

Výlet do jižních Čech se vydařil i přes nepřízeň počasí. Jen naše parta s ročním batoletem si může pro nocování ve stanu vybrat nejchladnější noc letošního léta. Ale co, do stanu nefoukalo ani nepršelo, zazpívali jsme si u ohně a opekli nějaké ty dobroty. Cestou zpátky jsme se zastavili u kamarádovy babičky. Jihočeská stařenka s šátkem na hlavě nám doslova vnutila bedýnku rynglí.

Voňavé, žluté, nasáklé sladkou chutí letního slunce. Cpu se cestou zpátky a pozoruju malebně zvlněnou krajinu. Co ale s tím zbytkem, který prostě nezvládneme sníst? Zavařit na kompot? Upéct koláč? Anebo uvařit marmeládu. To je ono!

Ještě nemám toho letošního zavařování dost – začalo to jahodovou marmeládou, pokračovalo meruňkovou, aktuálně vrcholí sezóna rajčat a pochopitelně hub. Prostě plné ruce ovoce, zeleniny, zavařovaček, drhnutí připálených hrnců. Jenže v zimě jako když tyhle dobroty najdete, že?

Ryngle

  • Zeleno-žluté nebo červenofialové kulaté plody mají sladkou a osvěžující chuť.
  • Ryngly se říká také renkloda či renklóda, což vychází z francouzského Reine Claudie (královna Claudie).
  • Obsahují vitamín C, A, E a také minerály (draslík, fosfor, železo, vápník…)

Recept: Marmeláda z rynglí

Protože jsou ryngle hodně vodnaté, budete je na marmeládu vařit dlouho, ale stojí to za to. Přemýšlela jsem, čím marmeládu oživit. Když jsem se zrovna zadívala na meduňku. Experiment.

  • Ryngle vyloupejte a vložte do hrnce. Posypte trochou cukru (hnědý je lepší), vložte dvě tři snítka meduňky a přiveďte k varu.
  • Když jsou ryngle trochu povařené, prošťouchejte je šťouchadlem na brambory.
  • Přihoďte cukr a vařte, vařte, vařte.
  • Sbírejte pěnu.
  • Vařte, vařte, vařte.
  • Chce to trpělivost.
  • Občas ochutnejte, přisypte cukr, pokud je šťáva moc kyselá.
  • Ke konci vaření přidejte pektin. Vyndejte snítky meduňky a povařte, až hmota ještě více zhoustne.
  • Nakonec můžete přilít trochu rumu a ještě lehce povařit.
  • Marmeládou z rynglí plňte vymyté sklenice, které můžete propláchnout rumem.
  • Zavíčkujte a postavte asi na hodinu dnem vzhůru.

Foto: Wikipedia

Štítky: marmeláda, recept, ryngle