Recept: Klasické perníčky

Bez klasických perníčků si Vánoce dokáže představit jen málokdo. Jak na ně? Jak perníčky skladovat a co dělat, když ztvrdnou?

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 190 g mletého cukru
  • 125 g medu
  • 3 vejce
  • 1 ČL sody
  • 125 g másla
  • 1 balíček perníkového koření

Postup:

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme alespoň dva dny odležet v ledničce.

Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak rozválíme na plát 3-5 mm silný. Vykrajujeme oblíbené tvary, které položíme na plech vystlaný pečicím papírem.

Pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi na 200 stupňů), kterou ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.

Těsně před dopečením, tj. přibližně tehdy, když už začínají perníčky hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem. Poté na chvíli vložíme dopéci do trouby – perníčky budou krásně lesklé po celém povrchu.

Nenecháváme stydnout na plechu – perníčky sundáme a dáme na rovnou podložku (jinak by se zkroutily).

Poleva na zdobení perníčků

Na polevu si stačí připravit bílek a moučkový cukr.

Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá. Když se toto stane, zředíme ji citronovou šťávou.

Skladování perníčků

Perníčky uchováváme v plechové krabici v chladu. Pokud ztvrdnou, přidáme k nim pomerančovou kůru, díky níž zase změknou – to platí o všech druzích perníčků.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang