Recept: Klasické perníčky
Bez klasických perníčků si Vánoce dokáže představit jen málokdo. Jak na ně? Jak perníčky skladovat a co dělat, když ztvrdnou?
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 190 g mletého cukru
- 125 g medu
- 3 vejce
- 1 ČL sody
- 125 g másla
- 1 balíček perníkového koření
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme alespoň dva dny odležet v ledničce.
Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak rozválíme na plát 3-5 mm silný. Vykrajujeme oblíbené tvary, které položíme na plech vystlaný pečicím papírem.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi na 200 stupňů), kterou ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.
Těsně před dopečením, tj. přibližně tehdy, když už začínají perníčky hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem. Poté na chvíli vložíme dopéci do trouby – perníčky budou krásně lesklé po celém povrchu.
Nenecháváme stydnout na plechu – perníčky sundáme a dáme na rovnou podložku (jinak by se zkroutily).
Poleva na zdobení perníčků
Na polevu si stačí připravit bílek a moučkový cukr.
Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá. Když se toto stane, zředíme ji citronovou šťávou.
Skladování perníčků
Perníčky uchováváme v plechové krabici v chladu. Pokud ztvrdnou, přidáme k nim pomerančovou kůru, díky níž zase změknou – to platí o všech druzích perníčků.