Pučálka – nejlepší recept
Hrách nasypeme do síta a pod tekoucí vodou propláchneme. Rozložíme na tácek do jedné vrstvy, zalijeme teplou vodou tak, aby byl do poloviny namočený, a necháme v teple klíčit minimálně 24 hodin (lépe 2 dny).
Naklíčený hrách osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Hrách pražíme jen chvilku, asi 3-4 minuty, aby neztvrdl a byl hezky křupavý. Nakonec na zbylém oleji opečeme kousky slaniny, které klademe na hrách.
Tento pokrm můžeme jíst jako přílohu například k pečenému masu nebo k rybě. Dá se však podávat i jako hlavní jídlo.
Suroviny
150g zeleného hrachu, 150g žlutého hrachu, špetka soli a pepře, 2 lžíce oleje, 100g anglické slaniny