Přepuštěný máslo

Máslo milují všichni. Na kukuřici rozpuštěné v mikrovlnce, na čerstvý rohlík, na jarní brambůrky. Málokdo ale ví, že máslo je dobré také na smažení. Všichni ví, že máslíčko má v sobě vodu, proto prská na pánvi a hlavně se brzy připaluje a kouří do černa mnohem dříve než třeba sádlo nebo olej. A právě proto je potřeba přepuštěné máslo.

Přepuštěné máslo, tedy máslo, které si v sobě ponechává všechnu chuť i vůni a přitom jde použít všude tam, kam se dosud máslo nemohlo dát. Nečadí, nekouří a neprská, je skoro jako ideální manžel. A stejně jako ideál se i chová.

Při vložení na pánvičku se krásně rozpustí, rozvoní a svou barvou dá najevo, kdo že to tady hraje prim. Řízeček usmažený na tomto máslíčku si zamiluje každý a už nikdy nebude chtít člověk smažit na čemkoliv jiném. A jak se tento skvost vyrábí?

Postup

Člověk si vezme kostku másla. Máslíčko se hodí do kastrůlku, nejlépe nerezového a dá na oheň. Pomalu se začne rozpouštět a voda a syrovátka se bude oddělovat od tuku. V tuto chvíli je nejvyšší čas sbírat bílou pěnu, která vzniká nahoře.

Odebírá se bokem. Později je možné ji použít třeba do těsta. Po odebrání veškeré pěny a odpaření zbytků vody by mělo zůstat v kastrolku krásné žluťoučké přepuštěné máslíčko. To se může někam přelít do vhodné nádoby. Nechá se vystydnout. Tak a živá voda je hotová. Stačí dát na pánev a smažit.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang