Polévka ze zeleného hrášku – recept na Zelený čtvrtek
Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej, kázala hospodářům pranostika. V tento den se lidé omývali v rose, aby byli zdraví. A jedlo se zelené. Proto si pojďme uvařit polévku ze zeleného hrášku.
Ingredience:
- 300 g hrášku (čerstvý je nejlepší, ale může být i mražený)
- 2 středně velké brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibulce
- 1 smetana na vaření
- 3 stroužky česneku
- pepř a sůl
- krutony
Postup:
Když polévku vaříte ze zmraženého hrášku, nechte ho rozmrazit ve vlažné vodě. Hrášek vysypte na sítko a nechte okapat. Na oleji osmahněte nasekanou cibulku. Asi 4 lžíce hrášku si dejte stranou. Zbytek hrášku nasypte do hrnce, přidejte i oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
Orestujte a zalijte vývarem. Povařte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vařte, dokud brambory nezměknou. Rozmixujte, přilijte smetanu a nechte přejít varem. Na talíři hráškovou polévku ozdobte krutony a hráškem.