Polévka z pytlíku Maggi jako od mámy

Je polévka Maggi jako od mámy skutečně jako od mámy? Pyšní se tím, že je bez přídavku glutamátu i konzervantů. Co se ale ve skutečnosti skrývá pod jejím obalem?

Složení:

  • Sušené bezvaječné těstoviny
  • Játrové knedlíčky (strouhanka, vepřová játra, pšeničná krupice, ztužený rostlinný tuk, vepřové masu, sušené vaječné bílky a žloutky, sušená cibule, sušený česnek, kvasnicový extrakt, směs koření, jodidová jedlá sůl, karamel, dihydrogendifosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný, rozmarýnový extrakt).
  • Cukr
  • Bílkovinný hydrolyzát
  • Rostlinný olej
  • Ztužený rostlinný tuk
  • Maltrodextrin
  • Směs koření
  • Riboflavin (barvivo)

TIP: Pod značkou Maggi se dá koupit například i svíčková omáčka nebo nejrůznější jídla bez masa.

Co se skrývá pod obalem polévky Maggi?

E339fosforečnany sodné. Využívají se při výrobě sýrů, masných výrobků i nealkoholických nápojů. Při nadměrné konzumaci fosforečnanů hrozí odvápnění.

E500hydrodenuhličitan sodný. Používají se jako zahušťovadla, škroby a kypřící látky. Využití nacházejí v pekárenských výrobcích i nápojích. Nežádoucí účinky nejsou známé.

Bílkovinný hydrolyzát. Jde o bílkoviny získávané z rostlinných surovin. Výrobku dodávají masovou vůni a chuť. Při výrobě bílkovinného hydrolyzátu dochází ke zničení všech bílkovin a sacharidů. Ve výsledném produktu tedy nejsou téměř žádné původní bílkoviny a sacharidy. K výrobě se používá sójový škrob, pšeničný lepek a kukuřičná mouka. Potraviny obsahující bílkovinný hydrolyzát proto nejsou vhodné pro lidi s alergií na lepek. Nejsou známy negativní vlivy bílkovinného hydrolyzátu na lidský organismus.

Maltrodestrin. Jde o nízkomolekulární sacharid, který se vyrábí ze škrobu. Používá se jako zahušťovadlo. Není znám negativní vliv na lidské zdraví.

E101 – riboflavin neboli vitamín B2. Získává se většinou synteticky a využívá se jako barvivo (oranžovo-žluté).

Hodnocení:

Tato polévka z pytlíku nepatří k těm nejhorším. Pozitivní je, že neobsahuje glutamáty, které při vyšší koncentraci mohou způsobovat rakovinu, ani konzervanty. Na druhou stranu se neobejde bez přísad, které jí mají dodat na chuti i na barvě nebo ji zahustit.

Ačkoli u většiny z nich nebyl prokázán škodlivý vliv na zdraví člověka, jde o náhražky za přirozené přísady ze zeleninové zahrady. Proto pozor na ně!