Podzimní saláty – recepty

Podzim je pestrý. Takový by měl být i náš jídelníček. Léto skončilo a odneslo s sebou typicky letní jídla. Rajčata na zahradě seschla, saláty už dávno daly své sbohem. Dozrály ale jablka a hrušky, sklizené jsou i dýně, cibule a kořenová zelenina. Z těchto nádherných podzimních plodů si můžete připravit skvělé a chutné jídlo.

Dnes se zaměříme především na saláty. Již delší dobu nekupuji v supermarketu například rajčata, která postrádají chuť. Ačkoli rajčatový nebo balkánský salát patří k mým oblíbeným jídlům, připravím si raději něco podzimního. Samozřejmě ze zeleniny, kterou lze uchovat celou zimu. Nedávno jsem ve starém časopise Hvězda z roku 1940 našla recept na salát z kořenové zeleniny, který se osvědčil.

Salát z kořenové zeleniny

Ingredience: 4 středně velké mrkve, 3 petržele, čtvrt celeru, 1 až 2 jablka,  ná zálivku ocet, voda, máslo, cukr, sůl a pepř.

Postup: zeleninu očistěte a nastrouhejte, do kastrůlku dejte asi 4 lžíce octa, stejné množství vody, kousek másla, dochuťte cukrem, solí a pepřem, nechte přejít varem a zálivkou přelijte salát. Ten je vhodné nechat několik hodin uležet v chladu. Přidat můžete také vlašské ořechy a petrželovou nať.

Špenátový salát s hruškou

Letos se mi povedlo vypěstovat špenát. Listy jsem zamrazila a budu je mít tak celou zimu po ruce. Pokud nemáte vlastní špenát, můžete si v obchodě koupit čerstvý.

Ingredience: špenát, 2 až 3 stroužky česneku, 1 až 2 hrušky, balkánský sýr, vlašské ořechy, olej.

Postup: na oleji orestujte na plátky pokrájený česnek, přidejte špenát a na kousky nákrájenou hrušku. Směs dejte do mísy, nechte vychlednout a přidejte na kostky nakrájený balkánský sýr a ozdobte vlašskými ořechy.

Salát z mrkve

Tento recept na poněkud netypický salát z mrkve jsem vyčetla také ve starém časopise. Zajímavý je tím, že se do něho dává cibule. Kombinací mrkve, jablka a cibule vznikne nejen zajímavá a pikantní chuť, ale také získáte skutečně zdravý salát, který se v době chřipek a nachlazení určitě hodí.

Ingredience: 3 střední mrkve, 2 jablka (zvolte spíše kyselejší), menší cibule, ocet nebo citrón, cukr.

Postup: mrkev a jablka nastrouhejte, cibuli nasekejte najemno a přidejte do salátu, ochuťte zředěným octem s cukrem, popř. okyselte citrónovou šťávou.

TIP: Podzimní jídla – jednoduché a zdravé menu

Štítky: podzimní salát, recepty, salát, salát z kořenové zeleniny, salát z mrkve, salát ze špenátu