Plněný pikantní hermelín – recept
Začne se tím, že se vytáhne asi hodinu předem máslo z lednice, aby povolilo tak, že jde v pohodě rozmačkat vidličkou. Másla se dá na 2 hermelíny asi o chlup víc než čtvrtku. Hermelíny se vybalí z obalu, rozpůlí a lžičkou co nejlépe vydlabou a hodí k máslu.
Do této směsi se nakrájí chilli paprička dle toho, jak moc má kdo rád pálivé. Přidá se pár nalámaných vlašských ořechů, sůl a pepř dle chuti a dobře se to rozmačká pevnou vidličkou. Vymíchanou směs lžičkou člověk naplní zpátky do půlek hermelínu, dobře natlačí a slepí půlky k sobě.
Zabalí je do původního obalu co nejpevněji a dá aspoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc ztuhnout do ledničky. Před podáváním se nakrájí na výseče jako koláč. Z hermelínu si lze připravit také hermelínovou pomazánku.