Špenátovka – raw strava

Špenát

Tato špenátová polévka je lahodnou a výživnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat v horkém letním dni. Je plná chutné zeleniny a čerstvého koření a její příprava je hračka.

Pokud jde o zdravé stravování, pokušení sáhnout do ledničky pro hotové jídlo je až příliš reálné. Ale i když je pohodlí klíčové, není nad to vychutnat si domácí jídlo. Nejzdravější a nejchutnější variantou jídla je raw špenátová polévka, která se určitě stane hitem.

Špenátovka

Špenátová polévka je osvěžující a sytý pokrm, jehož základ tvoří pouze špenát, avokádo, česnek, okurka, voda, citronová šťáva, sirup z agáve a koření. Všechny tyto ingredience se poté rozmixují v mixéru a vytvoří sametovou polévku, která má svěží chuť. Tu zvýrazní himálajská sůl a přidání oblíbeného koření.

Jakmile je polévka dokonale rozmixovaná a ochucená, můžete ji doplnit barevnými cherry rajčátky a konopnými semínky, které jí dodají texturu a vizuální přitažlivost. Přílohy také přidávají množství zdraví prospěšných látek; rajčata jsou známá tím, že jsou plná antioxidantů, a konopná semínka jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků a důležitých minerálů.

Špenátová polévka snadný a chutný způsob, jak získat živiny.

Polévka ze špenátu je také vynikající způsob pro vegany, jak získat jedinečný příval chuti a výživných látek najednou. Na této polévce je navíc skvělé, že si ingredience můžete snadno upravit podle vlastních chutí – nemusíte tedy investovat do drahých surovin.

Ingredience

  • 150 g špenátu
  • 1 avokádo
  • 2 stroužky česneku
  • 1 okurka
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička agávového sirupu
  • koření podle chuti (např. drcený černý pepř, kmín, oregano)
  • himálajská sůl, podle chuti
  • 8 cherry rajčátek, na ozdobu
  • 2 lžíce konopných semínek, na ozdobu
Polévku lze ozdobit cherry rajčátky a konopnými semínky.

Postup

  1. Špenát, avokádo, česnek a okurku vložte do mixéru.
  2. Zeleninu zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, citronovou šťávou a agávovým sirupem.
  3. Mixujte, dokud nezískáte krémovou strukturu.
  4. Ochutnejte a dochuťte himálajskou solí a kořením podle svých představ.
  5. Polévku naberte do misek a ozdobte cherry rajčátky a konopnými semínky.

Díky čerstvým surovinám a minimálnímu procesu vaření se po požití tohoto chutného pokrmu budete určitě cítit lehce a zdravě. Až budete mít příště chuť na něco jiného nebo si prostě jen budete chtít pochutnat na jídle, které obsahuje všechny živiny, které vaše tělo potřebuje, určitě si ho připravte.

Vyzkoušejte také recepty na hrstkovou polévku, česnekovou polévku, květákovou polévku nebo veganskou hrachovou polévku a čočkovou polévku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang