Nejlepší zelené bylinky do velikonoční nádivky

Svátky jara ťukají na dveře. Asi každý už má doma alespoň pár větviček břízy nebo zlatého deště ověšené pentličkami a kraslicemi. A už se nemůže dočkat velikonočních dobrot. Jednou z nejoblíbenějších je velikonoční nádivka. Jaké bylinky jsou do ní nejlepší?

Do každé správné velikonoční nádivky patří něco zeleného. Někde se tradičně používejí kopřivy, hodí se ale i jiné zelené bylinky či zelenina: pažitka, petrželová nať, řeřicha nebo špenát.

5 nejlepších bylinek do velikonoční nádivky

Kopřivy jsou jednoznačně spojené s jarem. Můžou se přidat do čerstvě lisované šťávy, připravit si z nich čaj, odvážlivci je mohou spařit, nasekat a přihodit třeba do salátu. Někdo kopřivy připravuje i na způsob špenátu. Do nádivky se rozhodně hodí! Po zimě tělo totiž opravdu nakopnou. Jsou bohaté na vitamín C, B2 a B6.

Pažitka je jednou z prvních jarních bylinek. Má specifický šmak, snadno se pěstuje a výborná je třeba jen tak na chleba s máslem. Rozhodně ji přidejte hrst do nádivky. Dodá jí skvělou chuť a obohatí ji o vitamín C, B1, B2 nebo karoten.

Petrželová nať je další nádherně voňavou bylinkou, která si zaslouží naši pozornost. Spojenou ji máme s polévkami, na které ji sypeme. Ale dobrý nápad je přidat petrželku také do nádivky. Podobně jako ostatní zelené bylinky obsahuje vitamín C, některé vitamíny skupiny B, vitamín A i celou řadu minerálů.

Řeřicha je oblíbená hlavně na začátku jara. Výborný nápad je nasypat si ji na chléb s máslem či na těstoviny. Proč ji nepřidat také do nádivky? Jen tak mimochodem, co se týká obsahu vitamínu C, je to opravdu bomba.

Špenát – samozřejmě ten listový, nemražený – je vítaným zpestřením jídelníčku. Chutný výborně syrový jen tak zakápnutý balsamicem. A určitě ho neváhejte použít i do velikonoční nádivky, tělo se za to odvděčí. Ze špenátu totiž získá železo, hořčík, vápník i zinek a také vitaminy C, D, E a B.

Část špenátových listů by se měla podávat jako příloha k nádivce, protože nejvíc vitamínů zůstává zachovaných v čerstvé zelenině.