Nejlepší zelené bylinky do velikonoční nádivky

Svátky jara ťukají na dveře. Vsadím se, že už doma máte alespoň pár větviček břízy nebo zlatého deště ověšené pentličkami a kraslicemi. Možná, že se už (stejně jako já) nemůžete dočkat velikonočních dobrot. U mě jednoznačně vítězí nádivka. A do ní patří zelené bylinky!

Jestli chcete letos vyzkoušet něco nového, mrkněte na recepty na nádivku od našich čtenářů a čtenářek. Stojí rozhodně za to. Nasbírala jsem je pro vás už loni a některé z nich vyzkoušela minulé Velikonoce, některé z nich otestuju až letos.

Do každé správné velikonoční nádivky patří něco zeleného. U nás doma tradičně používáme kopřivy, hodí se ale i jiné zelené bylinky či zelenina: pažitka, petrželová nať, řeřicha nebo špenát.

5 nejlepších bylinek do velikonoční nádivky

  • Kopřivy mám jednoznačně spojené s jarem. Můžete je přidat do čerstvě lisované šťávy, připravit si z nich čaj, odvážlivci je mohou spařit, nasekat a přihodit třeba do salátu. Někdo kopřivy připravuje i na způsob špenátu. Do nádivky se rozhodně hodí! Po zimě nás totiž opravdu nakopnou. Jsou bohaté na vitamín C, B2 a B6.
  • Pažitka neboli šnytlík, jak této bylince říkávaly babičky, je jednou z prvních jarních bylinek. Má specifický šmak, snadno se pěstuje a výborná je třeba jen tak na chleba s máslem. Rozhodně jí přidejte hrst do nádivky. Dodá jí skvělou chuť a obohatí ji o vitamín C, B1, B2 nebo karoten.
  • Petrželová nať je další nádherně voňavou bylinkou, která si zaslouží naši pozornost. Spojenou ji máme s polévkami, na které ji sypeme. Ale dobrý nápad je přidat petrželku také do nádivky. Podobně jako ostatní zelené bylinky obsahuje vitamín C, některé vitamíny skupiny B, vitamín A i celou řadu minerálů.
  • Řeřichu jsem si oblíbila hlavně na začátku jara. Za parapetem mám několik mističek a postupně je sklízím. Sypu ji na chléb s máslem i na těstoviny. Roste sama a do Velikonoc si ji určitě stihnete vypěstovat. Tak si říkám, proč ji taky do nádivky nepřidat. Jen tak mimochodem, co se týká obsahu vitamínu C, je to opravdu bomba.
  • Špenát – samozřejmě ten listový, nemražený – je vítaným zpestřením jídelníčku. Hltám ho poslední dobou syrový jen tak zakápnutý balsamicem. A určitě ho neváhejte použít i do velikonoční nádivky. Potěšíte nejen Pepka námořníka, který si v něm libuje, ale taky vaše tělo. Dodáte mu železo, hořčík, vápník i zinek. Z vitamínů obsahu C, D, E a vitamíny skupiny B. Část špenátových listů ale podávejte jako přílohu k nádivce, protože nejvíc vitamínů zachováte v čerstvé zelenině. Ale to asi není nutné říkat.

Krásné Velikonoce plné sluníčka, radosti a dobrého jídla!

Jana Poncarová

Štítky: bylinky, kopřivy, nádivka, pažitka, petržel, šnytlík, špenát, velikonoce, zelené